ΚΟΣΜΟΣ

Μεγαλύτερη, νεαρότερη και λιγότερο... θηλυκή η Μπούντεσταγκ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Μεγαλύτερη, νεαρότερη και λιγότερο... θηλυκή η Μπούντεσταγκ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
REUTERS/Fabrizio Bensch

Η εκλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών της ΓερμανίαςΒόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην προεδρία της Μπούντεσταγκ, εκκίνησε και επισήμως την 19η Νομοθετική Περίοδο για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Από την Τρίτη, όταν ο Σόιμπλε εξελέγη στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Γερμανίας, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας ορίστηκε πως υπηρεσιακή, έως ότου ολοκληρωθούν οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για την ανάδειξη του νέου κυβερνητικού σχήματος, που όπως όλα δείχνουν θα αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες του CDU/CSU, τους Φιλελεύθερους του FDP και τους Πρασίνους.

Η νέα σύνθεση της Βουλής διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες. Η νέα Μπούντεσταγκ αριθμεί τα περισσότερα μέλη στην ιστορία της. Το εκλογικό σύστημα της Γερμανίας επιτρέπει διακυμάνσεις του αριθμού των βουλευτών, οι οποίοι σήμερα είναι 709, κατά 12% περισσότεροι από ό,τι κατά την προηγούμενη περίοδο. Το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο γίνεται έτσι και η μεγαλύτερη δημοκρατική Βουλή στον κόσμο.

Τα κόμματα είναι για πρώτη φορά από το 1957 έξι και καλύπτουν ευρύτατο πολιτικό φάσμα, από την Αριστερά μέχρι την ακροδεξιά, με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να είναι το πρώτο νέο κόμμα που μπαίνει στην Βουλή μετά το 1990. Την ίδια ώρα το FDP είναι το πρώτο κόμμα το οποίο επιτυγχάνει την επιστροφή του στην Bundestag, έπειτα από απουσία μιας τετραετίας. Για πρώτη φορά επίσης στην Βουλή υπάρχουν δύο βουλευτές που δεν συνδέονται με Κοινοβουλευτική Ομάδα: πρόκειται για την πρώην αρχηγό του AfD Φράουκε Πέτρι και τον βουλευτή που την ακολούθησε στην έξοδο από το κόμμα, Μάριο Μίρουχ. Οι δυο τους κάθονται στην πίσω πλευρά της ολομέλειας, μακριά από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων.

Η νέα Bundestag πάντως είναι και

νεαρότερη, με τον μέσο όρο ηλικίας να κατεβαίνει από τα 49,7 στα 49,4 έτη. Το FDP είναι το νεαρότερο κόμμα, με μέσο όρο ηλικίας τα 45,8 έτη, ενώ το AfD το γηραιότερο, με μέσο όρο τα 50,7 έτη. Αυτός μάλλον ήταν και ο λόγος που η προηγούμενη Βουλή άλλαξε τον κανονισμό που προέβλεπε ότι στην πρώτη Ολομέλεια προεδρεύει ο μεγαλύτερος σε ηλικία βουλευτής. Σήμερα αυτός θα ήταν ο 77χρονος Βίλχελμ φον Γκότμπεργκ του AfD, αλλά ο νέος κανονισμός θέλει τον αρχαιότερο σε κοινοβουλευτική θητεία να αναλαμβάνει τον ρόλο και αυτός ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 45 χρόνια στα έδρανα. Επειδή ωστόσο ο κ. Σόιμπλε επρόκειτο να εκλεγεί πρόεδρος του Σώματος, παραχώρησε αυτόν τον ρόλο στον αμέσως επόμενο, τον Ότο Σολμς του FDP.

Από την άλλη πλευρά ο πιο νέος βουλευτής είναι ο 24χρονος Ρόμαν Μούλερ-Μπεμ από το FDP, ενώ ο νεότερος βουλευτής με απευθείας εκλογή είναι ο επίσης 24χρονος Φίλιπ Άμτορ, από το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, εκλογική περιφέρεια και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Η νέα Βουλή ωστόσο είναι και η λιγότερο ...θηλυκή, καθώς μόνο το 30,7% των βουλευτών είναι γυναίκες, έναντι 36% της προηγούμενης Βουλής. Οι περισσότερες γυναίκες (58) ανήκουν στους Πράσινους, ενώ το πλέον ανδροκρατούμενο κόμμα είναι το AfD, με μόλις 11% γυναίκες.

Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο των βουλευτών, το AfD ήδη από την ίδρυσή του διαφημιζόταν ως το κόμμα των καθηγητών Οικονομίας και Μαθηματικών. Αν πάντως εξαιρεθούν οι τιμητικοί διδακτορικοί τίτλοι, AfD και FDP μοιράζονται τη δεύτερη θέση, με 20% των βουλευτών τους να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), με 24% και στην τελευταία η Αριστερά (Die Linke), με 14%.

Οι περισσότεροι βουλευτές πάντως εξακολουθούν να προέρχονται από τον νομικό κόσμο, με το 16% ή 115 βουλευτές να είναι δικηγόροι, δικαστικοί ή καθηγητές Νομικών Επιστημών. Κατά τα άλλα, 20 βουλευτές είναι καθηγητές και δάσκαλοι διαφόρων βαθμίδων, 11 γιατροί και κτηνίατροι, εννέα ασκούν χειρωνακτικό επάγγελμα (μεταξύ αυτών χρυσοχόοι, κρεοπώλες και ηλεκτρονικοί), τρεις είναι αγρότες και ένας βιβλιοπώλης. Ο τελευταίος μάλιστα δεν είναι άλλος από τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς. Το 25% πάντως των βουλευτών δηλώνουν «επαγγελματίες πολιτικοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ