ΚΟΣΜΟΣ

Ραχόι: Η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι μία «ανύπαρκτη Ιθάκη»

Ραχόι: Η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι μία «ανύπαρκτη Ιθάκη»
REUTERS/Susana Vera

Άκαμπτος και αιχμήρος έναντι της κυβέρνησης της Καταλονίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ισπανική Γερουσία, η οποία η εντός της ημέρας θα ψηφίσει το άρθρο 155 για την αναστολή των εξουσιών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός κάλεσε τους συναδέλφους του να μην αφήσουν τους Καταλανούς να επιβιβαστούν «σε ένα ταξίδι για μια ανύπαρκτη Ιθάκη», αναφερόμενος φυσικά στην πολυπόθητη, από μερικούς, ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής.

«Το άρθρο 155 δεν είναι εναντίον της Καταλονίας» διαβεβαίωσε απαντώντας στους επικριτές της απόφασης του να ενεργοποιήσει, για πρώτη φορά εν καιρώ δημοκρατίας, το αμφιλεγόμενο άρθρο του Συντάγματος.

«Οι απάτες μπορούν να γοητεύσουν βραχυπρόθεσμα, αλλά η πραγματικότητα που αγνοείται πάντα προετοιμάζει την εκδίκησή της, και αυτή η διαδικασία έχει χρησιμεύσει μόνο για να αποκαλύψει τα ψέματα και να βγάλει μάσκες», σημείωσε ακόμη.

2017 10 27T083420Z 428989180 RC143429AC40 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Susana Vera

Αναφερόμενος στην άρνηση του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, να παραστεί στη συνεδρίαση της Γερουσίας στη Μαδρίτη, ο Ραχόι επεσήμανε: «Εγώ θα ερχόμουν εδώ για να υπερασπιστώ τις θέσεις μου, ακόμα και αν ανήκα σε μια μικρή μειοψηφία».

Ο διάλογος, είπε, στον οποίον προσκλήθηκε από τον καταλανό ηγέτη, είχε να κάνει με την συζήτηση των όρων της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, «και αυτό, όπως γνωρίζετε, δεν μπορώ να το δεχθώ».

«Ο διάλογος είναι μια όμορφη λέξη, αλλά πρέπει να δοκιμάζεται (…) ο διάλογος έχει δύο εχθρούς: αυτούς που τον κακομεταχειρίζονται , παραβιάζουν και ξεχνούν τους νόμους, και το δεύτερο εχθρό, που θέλει να ακούει μόνο τον εαυτό του, που δεν ακούει τον άλλο, που κάνει αυτό που θέλει», συμπλήρωσε.

2017 10 27T092916Z 1848375853 RC1810A2B4A0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Susana Vera

Η Γερουσία της Ισπανίας συνεχίζει την συζήτηση της επί της ψήφισης του άρθρου 155, που μεταξύ άλλων, θα καθαιρέσει όλα τα μέλη της καταλανικής ηγεσίας και θα δώσει όλες τις εξουσίες της περιφέρειας στην κυβέρνηση Ραχόι.

Παραμένει γρίφος πως θα καταφέρει η Μαδρίτη να εφαρμόσει στην πράξη τις επιταγές του 155, καθώς η διαδικασία θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, όμως ειδικοί εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι ο Ραχόι να προχωρήσει σε σταδιακή εφαρμογή του άρθρου.

Ακόμη κι εάν σήμερα η Γερουσία ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής των μέτρων που προβλέπει το άρθρο 155, μεταξύ αυτών και της καθαίρεσης της κυβέρνησης, ο Πουτζντεμόν θα παραμείνει στη θέση του έως το Σάββατο, που θα δημοσιευθεί το διάταγμα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

2017 10 26T151304Z 2011040530 RC1860EE65B0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA PUIGDEMONT

Το διάγγελμα του Κάρλες Πουτζντεμόν/REUTERS/Juan Medina

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μία μόλις μερά μετά την άρνηση του Πουτζντεμόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογέςΠουτζντεμόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, δεδομένου, όπως υποστήριξε πως δεν έλαβε καμία εγγύηση από την Μαδρίτη.

Η στάση του καταλανού ηγέτη την Πέμπτη εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες για επίλυση της κρίσης που έχει συνταράξει τη χώρα.

Οι αυτονομιστές της Καταλονίας κατέθεσαν πρόταση ανεξαρτησίας

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της Καταλονίας που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κατέθεσαν πρόταση στο περιφερειακό κοινοβούλιο να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία και να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia δεν είναι σαφές αν το κείμενο θα τεθεί σε ψηφοφορία, σύμφωνα με την.

Η πρόταση κατατέθηκε από βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP που διαθέτουν μαζί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ