ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανυπακοή καλούν τους πολίτες οι αυτονομιστές της Καταλονίας - Στηρίζουν Μαδρίτη οι ΗΠΑ

Σε ανυπακοή καλούν τους πολίτες οι αυτονομιστές της Καταλονίας - Στηρίζουν Μαδρίτη οι ΗΠΑ
REUTERS/Yves Herman

Μια εκ των πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, η Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC), κάλεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους να μην υπακούσουν στις εντολές της ισπανικής κυβέρνησης, λίγη ώρα αφότου η Μαδρίτη ενεργοποίησε το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας στην Καταλονία, η ανώτερη έδρα του κοινοβουλίου της Ισπανίας εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να ασκήσει εξουσία στην περιοχή.

Το ANC κάλεσε, όπως μετέδωσε το Reuters, τους Καταλανούς δημόσιους υπαλλήλους, να απαντήσουν με «ειρηνική αντίσταση».

Ήδη, οι Καταλανοί προχώρησαν σε "αλλαγές", κατεβάζοντας την ισπανική σημαία από δημόσια κτίρια:

Η στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας ότι η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ισπανίας και η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες της Μαδρίτης να διατηρήσει τη χώρα ενωμένη.

«Η Ισπανία παραμένει σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και η Καταλονία είναι ένα εσωτερικό ζήτημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί από το ισπανικό θεσμικό πλαίσιο». Αυτά δήλωσε με τη σειρά του αξιωματούχος του ΝΑΤΟ την Παρασκευή. Ειδικότερα, ερωτηθείς για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, υποστήριξε:

Η Ισπανία είναι ένας σύμμαχος, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην κοινή μας ασφάλεια. Το θέμα της Καταλονίας είναι ένα εγχώριο ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης της Ισπανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ