ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε με καταγγελίες κατά των ΗΠΑ ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν (pics)

Παραιτήθηκε με καταγγελίες κατά των ΗΠΑ ο ηγέτης του ιρακινού Κουρδιστάν (pics)
REUTERS/Azad Lashkari

Ο ηγέτης του ιρακινού ΚουρδιστάνΜασούντ Μπαρζανί, μη μπορώντας να κρύψει την πικρία του, ανακοίνωσε επίσημα την παραίτησή του.

Σε διάγγελμά του υποστήριξε ότι κανείς εκτός της περιοχής των Κούρδων δεν στάθηκε στο πλευρό τους για να υποστηρίξει το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.

Το κοινοβούλιο του Ιρακινού Κουρδιστάν ενέκρινε το αίτημά του να μην παραταθεί η θητεία του πέραν της 1ης Νοεμβρίου, στον απόηχο του δημοψηφίσματος που διεξήχθη με πρωτοβουλία του ίδιου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή από τη Βαγδάτη στρατιωτικών και οικονομικών αντίμετρων σε βάρος της κουρδικής επαρχίας.

«Τρία εκατομμύρια ψήφοι υπέρ της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν έγραψαν ιστορία και δεν μπορούν να εξαφανιστούν», είπε ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

barzani 2

«Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας παρά μόνο τα βουνά μας» υπογράμμισε.

Εισβολή υποστηρικτών του Μπαρζανί στο κοινοβούλιο/REUTERS/Azad Lashkari

Ο Μασούντ Μπαρζανί επέκρινε τις ΗΠΑ διότι επέτρεψαν τα άρματα μάχης Abrams που δόθηκαν στις ιρακινές δυνάμεις προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον ότι αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν παραστρατιωτικές ομάδες με τη στήριξη του Ιράν.

«Χωρίς τη βοήθεια των Πεσμεργκά (των Κούρδων μαχητών), οι ιρακινές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να απελευθερώσουν τη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος» τόνισε.

«Γιατί η Ουάσιγκτον θα ήθελε να τιμωρήσει το Κουρδιστάν;», διερωτήθηκε.

Ο Μπαρζανί είπε εξάλλου ότι οι υποστηρικτές του αντίπαλου Κούρδου ηγέτη Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος απεβίωσε στις αρχές Οκτωβρίου, είναι ένοχοι για «εσχάτη προδοσία» διότι παρέδωσαν την πόλη του Κιρκούκ στις ιρακινές δυνάμεις αμαχητί πριν από δύο εβδομάδες.

Ο Κούρδος ηγέτης κατήγγειλε ότι οι επιχειρήσεις του Ιράκ εναντίον των Κούρδων μετά την 16η Οκτωβρίου και η άρνηση της ιρακινής κυβέρνησης για διάλογο επιβεβαιώνουν την άποψή του ότι «το Ιράκ δεν πιστεύει πλέον στα δικαιώματα των Κούρδων».

barzani 1

Διαδηλωτές υπέρ του Μπαρζανί επιχειρούν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο/REUTERS/Azad Lashkari

Εισβολή στο κοινοβούλιο

Διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών κρατώντας ρόπαλα, έκαναν έφοδο στο κτίριο του κοινοβουλίου, διατυπώνοντας την οργή τους για την απόφαση του Μασούντ Μπαρζανί να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο της περιοχής, έγινε γνωστό από αυτόπτες μάρτυρες.

Κάποιοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, την ώρα που οι διαδηλωτές, οι οποίοι λένε ότι είναι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, εισέβαλαν στο κτίριο.

barzani 4

REUTERS/Azad Lashkari

barzani 4

REUTERS/Azad Lashkari

ΔΗΜΟΦΙΛΗ