ΚΟΣΜΟΣ

Τέως συνεργάτης του Τραμπ κατηγορείται για συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος

Τέως συνεργάτης του Τραμπ κατηγορείται για συνωμοσία και ξέπλυμα χρήματος
REUTERS/Carlo Allegri/File Photo

Ο Πολ Μάναφορτ, τέως επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας για λογαριασμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με έναν συνεργάτη του κατηγορούνται από ομοσπονδιακή επιτροπή με 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η συνωμοσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως δήλωσε το ομοσπονδιακό γραφείο ειδικών συμβούλων την Δευτέρα.

Οι κατηγορίες ήταν οι πρώτες που προέκυψαν από την έρευνα του ειδικού συμβούλου του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μούλερ, ο οποίος διορίστηκε για να εξετάσει την εικαζόμενη ρωσική εμπλοκή στην εκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ στις 2016 με στόχο να επηρεάσει την ψήφο υπέρ του Tραμπ.

Ο Μάναφορτ και ο Ρικ Γκέιτς, επιχειρηματίας που υπηρέτησε ως αναπληρωτής του Μάναφορτ στην εκστρατεία του Τραμπ, κατηγορήθηκαν την Παρασκευή στην περιφέρεια της Κολούμπια με ένα κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα μετά την παράδοση των δύο ανδρών στο FBΙ.

«Το κατηγορητήριο περιέχει 12 κατηγορίες: συνομωσία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, συνωμοσία για ξέπλυμα χρημάτων, μη καταχώρηση πράκτορα αλλοδαπού εντολοδόχου, ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις του FARA, ψευδείς δηλώσεις και μη υποβολή εκθέσεων για λογαριασμούς ξένων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών λογαριασμών», αναφέρει η δήλωση.

FARA είναι το ακρωνύμιο για τον νόμο περί εγγραφής ξένων πρακτόρων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Μάναφορτ και Γκέιτς κέρδισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τις υπηρεσίες τους σε πολιτικά κόμματα και τους ηγέτες της Ουκρανίας και υπήρξε «ξέπλυμα» χρήματος μέσω αμερικανικών και αλλοδαπών φορέων για να αποκρύψουν πληρωμές μεταξύ του 2006 και τουλάχιστον του 2016.

Οι δυο τους απέκρυψαν το έργο και τα έσοδά τους ως πράκτορες των ουκρανικών πολιτικών κομμάτων, ανέφερε. Στο κατηγορητήριο, που αναπτύσσεται σε 31 σελίδες, δεν υπάρχει πάντως καμιά αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ούτε υπονοείται πως υπήρξε κάποια συνέργεια ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και τις ρωσικές αρχές με στόχο την αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Οι Μάναφορτ και Γκέιτς θα μεταφερθούν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του FBI στο Reuters.

Ο Μάναφορτ, 68 ετών, υπηρέτησε την εκστρατεία του Τραμπ από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2016 πριν παραιτηθεί, εν μέσω αναφορών ότι ενδέχεται να έχει λάβει εκατομμύρια σε παράνομες πληρωμές από φιλορωσικό πολιτικό κόμμα στην Ουκρανία.

Ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ Τζορτζ Παπαδόπουλος δήλωσε ένοχος για ψευδείς καταθέσεις

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος ομολόγησε ότι έδωσε ψευδείς καταθέσεις σε πράκτορες του FBI, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον ομοσπονδιακό ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα για τη Ρωσία , κι έτσι είναι ο τρίτος κατά σειρά σύμβουλος του επιτελείου που είχε αναλάβει την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινικές διώξεις.

Ο Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος από το Σικάγο που εξειδικεύεται σε ενεργειακά θέματα. Συμμετείχε στη ομάδα συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Ο δικηγόρος δήλωσε ένοχος την 5η Οκτωβρίου ότι είπε ψέματα στους ομοσπονδιακούς πράκτορες σε μια υπόθεση που γνωστοποιήθηκε σήμερα, τονίζεται σε μια ανακοίνωση του γραφείου του εισαγγελέα.

Ο Παπαδόπουλος μέσω των ψευδών δηλώσεών του «παρεμπόδισε την έρευνα του FBI που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με τις πιθανές διασυνδέσεις ή τον ενδεχόμενο συντονισμό μεταξύ των προσώπων που συνδέονταν με την εκστρατεία και της ρωσικής κυβέρνησης με στόχο την ανάμειξη (της Μόσχας) στις προεδρικές εκλογές του 2016», υπογραμμίζεται στο έγγραφο που υπέγραψε ο εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ