ΚΟΣΜΟΣ

Αγωγή σε βάρος βουλευτή κατέθεσε ο Ερντογάν επειδή τον αποκάλεσε «φασίστα δικτάτορα»

Αγωγή σε βάρος βουλευτή κατέθεσε ο Ερντογάν επειδή τον αποκάλεσε «φασίστα δικτάτορα»
Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Αγωγή σε βάρος βουλευτή της αντιπολίτευσης κατέθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή τον χαρακτήρισε «φασίστα δικτάτορα».

Σε μία από τις πλέον σφοδρές φραστικές επιθέσεις ενάντια στον Τούρκου προέδρου από υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος τα τελευταία χρόνια, ο Μπουλέντ Τεζκάν έκανε λόγο, τη Δευτέρα, για μια «ατμόσφαιρα φόβου» που επικρατεί στην Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά είπε σε ομιλία του από την πόλη Ραιδεστό, επικρίνοντας τις τοπικές δικαστικές Αρχές:

Αν προσπαθείς να τρομάξεις τον κόσμο και να δημιουργήσεις μια ατμόσφαιρα φόβου, παρουσιάζοντας πράγματα που είναι νόμιμα να ειπωθούν ως παράνομα, δεν θα αποθαρρυνθούμε.

Τα σχόλιά του, όπως μετέδωσε το Reuters φέρονται να ήταν προς υπεράσπιση του τοπικού δημάρχου, μέλους του CHP, που ανακρίθηκε αυτό το μήνα από τις Αρχές, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Τούρκο πρόεδρο σε ένα συνέδριο του κόμματος.

«Δεν ξέρω αν ο δήμαρχός μας το είπε αυτό ή όχι. Εγώ, εδώ στην Ραιδεστό, το λέω τώρα: ‘Ο Ερντογάν είναι ένας φασίστας δικτάτορας’», είπε χαρακτηριστικά ο Τεζκάν.

Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Χουσεΐν Αϊντίν, ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Καταθέσαμε αγωγή εναντίον του Μπουλέντ Τεζκάν στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας για το αδίκημα της προσβολής του προέδρου». Ο ίδιος ανήρτησε στο Twitter και φωτογραφίες της αγωγής.

Σημειώνεται πως η προσβολή του προέδρου είναι αδίκημα στην Τουρκία, το οποίο επισύρει ποινή τεσσάρων ετών φυλάκισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ