ΚΟΣΜΟΣ

Μέι: Οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί συνιστούν εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Μέι: Οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί συνιστούν εμπόδιο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
REUTERS/Joe Giddens

Την ίδρυση ισραηλινών οικισμών στα παλαιστιανικά εδάφη, κατήγγειλε η Τερέζα Μέι, χαρακτηρίζοντάς τους "εμπόδια" για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, υποδεχόμενη στο Λονδίνο τον Ισραηλινό ομόλογό της Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ.

«Είμαι βέβαιη ότι θα συζητήσουμε το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα ήθελα να μιλήσω για αυτά που εμείς θεωρούμε εμπόδια και δυσκολίες, κυρίως για τους παράνομους οικισμούς», είπε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Νετανιάχου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το Λονδίνο «παραμένει δεσμευμένο στη λύση των δύο κρατών».

Ο Νετανιάχου από την πλευρά του είπε και αυτός ότι το Ισραήλ και ο ίδιος προσωπικά επιδιώκει την ειρήνη. Κάλεσε όμως ταυτόχρονα τους Παλαιστίνιους «να αποδεχτούν, εκατό χρόνια μετά τη Διακήρυξη του Μπάλφουρ, το εβραϊκό κράτος». «Όταν το κάνουν, ο δρόμος προς την ειρήνη θα καταστεί απείρως πιο σύντομος. Η ειρήνη θα καταστεί τότε δυνατή», εκτίμησε.

2017 11 02T132559Z 738362033 RC17B8A10200 RTRMADP 3 BRITAIN ISRAEL

REUTERS/Joe Giddens

Αργότερα, η Τερέζα Μέι και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συμμετάσχουν σε ένα δείπνο παρουσία και του Ρόντερικ Μπάλφουρ, ενός από τους απογόνους του συγγραφέα της διακήρυξης, του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Άρθουρ Μπάλφουρ, αναφέρει το Reuters.

Ο Νετανιάχου, στις συνομιλίες που είχε με τη Μέι, έκανε επίσης λόγο για την "απειλή" που συνιστά το Ιράν, μια χώρα που είναι «αποφασισμένη να κυριαρχήσει στην περιοχή και να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», όπως υποστήριξε. Ζήτησε κυρίως να διορθωθεί η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης η οποία, όπως είπε, έχει πολλά "σφάλματα". Υπογράμμισε όμως ότι δεν επιθυμεί την κατάργηση της συμφωνίας, μολονότι τον Σεπτέμβριο είχε ζητήσει από τις μεγάλες δυνάμεις "είτε να την αναθεωρήσουν είτε να την ακυρώσουν".

2017 11 02T123039Z 1731139094 RC1AECA0C670 RTRMADP 3 BRITAIN ISRAEL

REUTERS/Toby Melville

«Παραμένουμε δεσμευμένη σε αυτή τη συμφωνία» του απάντησε η Μέι, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Σημειώνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε στις 13 Οκτωβρίου να "επιβεβαιώσει" ότι το Ιράν τηρεί τη συμφωνία και απείλησε ότι η χώρα του θα αποσυρθεί από αυτήν αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, προβλέπει τη σταδιακή και υπό όρους άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο από την πλευρά του δεσμεύεται να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς και να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ