ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική άσκηση αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Βόρεια Κορέα

Αιφνιδιαστική άσκηση αμερικανικών βομβαρδιστικών πάνω από τη Βόρεια Κορέα
Senior Airman Jacob Skovo-Lane/U.S. Air Force/Handout via REUTERS

Δύο βομβαρδιστικά αεροπλάνα τύπου Β-1Β απογειώθηκαν από το Γκουάμ και συνοδευόμενα από μαχητικά αεροσκάφη από τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στην κορεατική χερσόνησο, στις 2 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η άσκηση αυτή ήταν προγραμματισμένη και δεν ανταποκρινόταν σε κάποιο «συγκεκριμένο περιστατικό». Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, μετέδωσε πως τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική προσομοίωση επίθεσης σε στρατηγικούς στόχους της χώρας, κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ.

Ο «χρόνος εξαντλείται». Αυτό το μήνυμα αναμένεται να στείλει ο Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στους ηγέτες των πέντε κρατών που θα επισκεφθεί κατά τη διάρκεια της δεκαήμερης περιοδείας του στην Ασία. Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος θα στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην κρίση με τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγιάνγκ κι ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπισθούν τον εαυτό τους εάν χρειαστεί, επισήμανε στενός συνεργάτης του επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο δισεκατομμυριούχος αναχωρεί την Παρασκευή για τη Χαβάη, τον πρώτο του σταθμό που θα κάνει στον δρόμο του προς την Ασία, όπου θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Πρόκειται για την περιοδεία με τη μεγαλύτερη διάρκεια που θα πραγματοποιήσει ένας Αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια.

«Ο πρόεδρος αναγνωρίζει ότι ο χρόνος εξαντλείται για εμάς (προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη Βόρεια Κορέα) και θα ζητήσει από όλα τα κράτη να κάνουν περισσότερα» προκειμένου να απομονώσουν την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χ.Ρ Μακμάστερ, σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να προτρέψει τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ να «πείσουν τους ηγέτες της ότι η επιδίωξη ενός πυρηνικού όπλου καταλήγει σε αδιέξοδο» και ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίησή της. Επιπλέον «θα υπενθυμίσει σε φίλους και συμμάχους ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους συμμάχους μας χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητές μας» είπε ο Μακμάστερ.

Ο κρισιμότερος ενδεχομένως σταθμός της περιοδείας του μεγιστάνα θα είναι η Κίνα, όπου θα ζητήσει από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να κάνει περισσότερα για να συγκρατήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας. Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι η Κίνα δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να περιορίσει τους πόρους της Πιονγκγιάνγκ με το φόβο ότι θα προκαλέσει προσφυγικό κύμα.

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί ότι «θα καταστρέψει ολοσχερώς» τη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ απειλήσει τις ΗΠΑ, ο Μακμάστερ επισήμανε:

Νομίζω ότι πρέπει να επιδείξουμε λίγη υπομονή εδώ για τουλάχιστον λίγους μήνες προκειμένου να δούμε τι περισσότερο εμείς και οι άλλοι μπορούμε να κάνουμε, περιλαμβανομένης της Κίνας. Δεν νομίζω ότι πρέπει επαναξιολογήσουμε τώρα τη στρατηγική μας. Νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε 1-2 μήνες, λίγους μήνες και τότε να δούμε σε ποιες προσαρμογές θα προχωρήσουμε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον Κινέζο ομόλογό του να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου, τις εισαγωγές άνθρακα από την Πιονγκγιάνγκ και να περιορίσει τις οικονομικές συνδιαλλαγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ