ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα χαπιών που προορίζονταν για χρηματοδότηση του ISIS

Ιταλία: Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα χαπιών που προορίζονταν για χρηματοδότηση του ISIS
REUTERS

Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε περίπου 24 εκατομμύρια δισκία συνθετικού οπιοειδούς που χρησιμοποιούνται από τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους τόσο για την χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων, όσο και για την προετοιμασία των τζιχαντιστών για μάχες, ανέφεραν οι αρχές την Παρασκευή.

Τα χάπια Tramadol, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, παρεμποδίστηκαν στο νότιο λιμάνι της Gioia Tauro, σύμφωνα με δήλωση της τελωνειακής αστυνομίας. Η αποστολή προέρχεται από την Ινδία και προοριζόταν για τη Λιβύη, είπαν.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η αμερικανική υπηρεσία επιβολής φαρμάκων συνεργάστηκε στην έρευνα.

Το Tramadol, ένα ισχυρό παυσίπονο που συνήθως διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή, είναι γνωστό ως «φάρμακο του μαχητή» και χρησιμοποιείται ευρέως από τις πολιτοφυλακές IS ως διεγερτικό και για να αυξήσει την αντίσταση στη σωματική προσπάθεια, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.

Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης Reggio Calabria, Federico Cafiero De Raho, δήλωσε ότι οι παράνομες πωλήσεις ναρκωτικών χρησιμοποιήθηκαν επίσης "για τη χρηματοδότηση των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων που σχεδιάζονται και εκτελούνται σε όλο τον κόσμο".

Μια παρόμοια κατάσχεση έγινε στην Ελλάδα το περασμένο έτος, ενώ μια ακόμα μεγαλύτερη αποστολή ανακαλύφθηκε στο βόρειο λιμάνι της Γένοβας, τον Μάιο.

Το Gioia Tauro, που βρίσκεται βόρεια του Reggio Calabria, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων της Ιταλίας και ένας κόμβος για την κυκλοφορία προς και από την Άπω Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ