ΚΟΣΜΟΣ

Το έργο του Hirotugu Akaike τιμά με σημερινό της doodle η Google

Το έργο του Hirotugu Akaike τιμά με σημερινό της doodle η Google

Εάν έχετε κάνει ποτέ στατιστική ανάλυση, ίσως να έχετε περάσει ώρες σκεπτόμενοι τις μεταβλητές που πρέπει να συμπεριλάβετε και τον αντίκτυπο που θα έχει κάθε αποτέλεσμά τους στο τελικό αποτέλεσμα. Αλλά για να διασφαλιστεί ότι το μοντέλο είναι ακριβές, δεν πρέπει κάποιος να μετρήσει... τα σημεία μέτρησης; Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’50 όταν το κρίσιμο αλλά και εύλογο αυτό ερώτημα διατυπώθηκε από τον Ιάπωνα επιστήμονα Hirotugu Akaike.

Σχεδόν δύο δεκαετίες έρευνας αργότερα, ο Ιάπωνας στατιστικολόγος παρουσίασε την απάντηση ως μια απλή εξίσωση, γνωστή ως Κριτήριο Πληροφοριών Akaike (Akaike Information Criterion). Με το κριτήριο πληροφοριών Akaike, οι αναλυτές επιλέγουν ένα μοντέλο από ένα σύνολο επιλογών, μετρώντας πόσο κοντά είναι τα αποτελέσματα στην (υποθετική) αλήθεια.

Πρόκειται για ένα νέο πρακτικό, αλλά ευέλικτο κριτήριο για την επιλογή των στατιστικών μοντέλων, βασισμένο σε βασικές έννοιες των μαθηματικών πληροφοριών. Το κριτήριο αυτό χρησιμοποιείται σε ευρύ φάσμα τομέων όπως η ιατρική, η μηχανική ελέγχου, η οικονομία και οι κοινωνικές επιστήμες.

Για τον Hirotugu Akaike, η εμπειρία ήταν βασική για τη δημιουργικότητα. Για να καταλάβει την «άμεση αίσθηση τυχαίων κραδασμών», αγόρασε ένα σκούτερ και άρχισε να οδηγεί με αυτό γύρω από το όρος Fuji. Αυτή η εμπειρία, -από πρώτο χέρι- τον βοήθησε να διαφοροποιήσει τις δονήσεις σε κανονικούς δρόμους και βαριά φορτηγά.

doodle 759

Το 2006, κέρδισε το Kyoto Prize, για τη συμβολή του στην επιστήμη της στατιστικής.

Το σημερινό doodle, απεικονίζει τον καθηγητή, που πέθανε σε ηλικία 81 ετών το 2009, μπροστά από τις παραμέτρους και τις αντίστοιχες καμπύλες της Google.

unnamed

ΔΗΜΟΦΙΛΗ