ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Εντολή απομάκρυνσης όλου του μη απαραίτητου αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού

Σομαλία: Εντολή απομάκρυνσης όλου του μη απαραίτητου αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού
REUTERS/Marius Bosch

Η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Σομαλία έδωσε εντολή το Σάββατο σε όλο το μη απαραίτητο προσωπικό της να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, επειδή έχει ενημερωθεί για μια «συγκεκριμένη απειλή» εναντίον των στελεχών της.

Η αμερικανική διπλωματική αποστολή ανακοίνωσε αυτό το μέτρο μία ημέρα αφού το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι διεξήγαγε τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους στη χώρα, οι οποίες ανέφερε πως είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν «πολλοί τρομοκράτες».

«Λόγω πληροφοριών για μια συγκεκριμένη απειλή εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη Σομαλία έδωσε εντολή στους πολιτικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν το Μογκαντίσου μέχρι νεοτέρας», ανέφερε ανακοίνωσή της, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι το ISIS στρατολογεί μέλη στη Σομαλία, αλλά σε σύγκριση με την οργάνωση αλ Σεμπάμπ, είναι ακόμη αδύναμο.

Τον περασμένο μήνα, μια ομάδα που δηλώνει πίστη στον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, κατέλαβε ένα μικρό λιμάνι στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούντλαντ. Η αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την αλ Κάιντα, άλλοτε έλεγχε το μεγαλύτερο μέρος της Σομαλίας.

Η Σεμπάμπ έχει σκοπό να διώξει τα στρατεύματα των κρατών της Αφρικανικής Ένωσης, να ανατρέψει την υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση και να επιβάλει τη δική της, εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου. Οι ΗΠΑ διεξάγουν σποραδικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον μελών της οργάνωσης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ