ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: Φόβοι για ενεργοποίηση του μεγαλύτερου ηφαιστείου της χώρας

Ισλανδία: Φόβοι για ενεργοποίηση του μεγαλύτερου ηφαιστείου της χώρας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/S.OLAFS

Το Μπάρδαρμπουνγκα (Bárðarbunga), το μεγαλύτερο ηφαίστειο της Ισλανδίας είναι έτοιμο να εκραγεί, προειδοποιούν ερευνητές του πανεπιστημίου της χώρας, τονίζοντας πως σε περίπτωση που αυτό συμβεί, ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας θα απειλήσει την Ευρώπη. 

Το ηφαίστειο, ύψους 2.000 μέτρων βρίσκεται εγκλωβισμένο μέσα σε παγετώνα κι έχει παρατηρηθεί αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ έχουν καταγραφεί τέσσερις σεισμοί την προηγούμενη εβδομάδα, με τον ισχυρότερο να έχει ένταση 4,7 της κλίμακας Ρίχτερ.

«Καταγράφονται σεισμοί επειδή το ηφαίστειο διαστέλλεται, δηλαδή η πίεση στο θάλαμο του μάγματος αυξάνεται», δήλωσε ο σεισμολόγος Παλ Έιναρσον, γράφει το National Geographic. «Αυτό συμβαίνει από την τελευταία έκρηξη, τον Φεβρουάριο του 2015», πρόσθεσε.

14357180

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/S.OLAFS

Η τελευταία έκρηξη στο Μπάρδαρμπουνγκα, το 2014, ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρώπη τα τελευταία 240 χρόνια. Αν και δεν επηρέασε τα ταξίδια, επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του αέρα σε όλη την Ευρώπη.

Πριν από μερικά χρόνια, το 2010, οι εκρήξεις ενός άλλου ηφαιστείου της χώρας εξάπλωσαν ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας, το οποίο προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις. Ειδικότερα, 20 χώρες έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους για εμπορικές πτήσεις, ενώ δέκα εκατομμύρια ταξιδιώτες γνώρισαν πρωτοφανή ταλαιπωρία.

Αν και οι πρόσφατοι σεισμοί μπορούν να ερμηνευτούν ως οιωνοί μιας μελλοντικής ηφαιστειακής έκρηξης, αυτό δεν σημαίνει ότι η έκρηξη είναι θα συμβεί άμεσα. «Το ηφαίστειο προετοιμάζεται σίγουρα για την επόμενη έκρηξη, που μπορεί να συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο ερευνητής.

«Οι σεισμοί της περασμένης εβδομάδας είναι απλώς τα συμπτώματα αυτής της διαδικασίας, δεν προκαλούν την έκρηξη του ηφαιστείου», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Η Ισλανδία προετοιμάζεται, οι Ισλανδοί είναι έτοιμοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ