ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι υπό όρους ο Πουτζντεμόν και οι υπουργοί του

Ελεύθεροι υπό όρους ο Πουτζντεμόν και οι υπουργοί του
REUTERS/Yves Herman

Ελεύθεροι, υπό όρους, αφέθησαν ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και τέσσερις πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης, εις βάρος των οποίων έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Ο δικαστής που εξέτασε την υπόθεση έκρινε πως πρέπει να απελευθερωθούν μετά την οικειοθελή παράδοσή τους στις Αρχές του Βελγίου, όπου έχουν βρει «καταφύγιο».

Οι πέντε Καταλανοί παραδόθηκαν στην αστυνομία το πρωί της Κυριακής στις Βρυξέλλες. Επαφίεται πλέον σε άλλο όργανο της βελγικής δικαιοσύνης, το Δικαστήριο εν Συμβουλίω (Chambre du Conseil), να αποφανθεί σχετικά με την εκτέλεση του ισπανικού εντάλματος σύλληψης μέσα στις προσεχείς 15 ημέρες.

Έπειτα από μια μαραθώνια, δεκάωρη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε Καταλανοί υπό τον όρο να μην εγκαταλείψουν τη βελγική επικράτεια χωρίς την άδεια της δικαιοσύνης.

Ο Πουτζντεμόν και οι τέσσερις πρώην υπουργοί του κατηγορούνται από τις αρχές της Ισπανίας για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων, απείθεια και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε σχέση με την εκστρατεία για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ