ΚΟΣΜΟΣ

Paradise Papers: Λόρδος τρέχει στην τουαλέτα για να αποφύγει τις ερωτήσεις δημοσιογράφων (vid)

Paradise Papers: Λόρδος τρέχει στην τουαλέτα για να αποφύγει τις ερωτήσεις δημοσιογράφων (vid)
Ο λόρδος Μάικλ Άσκροφτ Carl Court/Getty Images/Ideal Images

Το νέο σκάνδαλο φορολογικών παραδείσων φέρει το όνομα Paradise Papers και οι αποκαλύψεις ήδη "αγγίζουν" πολύ γνωστά ονόματα της πολιτικής. Ο λόρδος Μάικλ Άσκροφτ, ένας εκ των βασικών χορηγών του Συντηρητικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας, είναι ένα από τα πρόσωπα της αποκαλυπτικής λίστας.

Ο λόρδος φαίνεται ότι κατάφερνε να κρύβει τεράστια ποσά από την εφορία από το 2000, λίγο αφότου μπήκε στη Βουλή των λόρδων, εναποθέτοντας τα σε trust στην Μπελίζ. Πρόκειται για συνολικό ποσό ύψους 341 εκατομμυρίων λιρών.

Ο Άσκροφτ, όμως, είχε καθεστώς μη μόνιμου κατοίκου στη χώρα, γεγονός που δεν τον υποχρέωνε να φορολογείται με τους ίδιους όρους με τους μόνιμους κατοίκους.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Sundays Times παρότι ήταν ο 74ος πλουσιότερος άνθρωπος εντός της Μεγάλης Βρετανίας, το 2015 κατάφερε να πείσει τους αξιωματούχους να μπει στην κατηγορία των μακροχρόνια κατοίκων και όχι αυτή των μόνιμων, πράγμα που του επέτρεπε να συνεχίζει την δραστηριότητά του στη Μπελίζ, όπου κάποτε είχε υπηρετήσει και ως πρέσβης του ΟΗΕ.

Το μέγεθος των αποκαλύψεων είναι τόσο μεγάλο που ο Άσκροφτ μόλις είδε τηλεοπτικό συνεργείο στο συνέδριο των Συντηρητικών τον προηγούμενο μήνα στο Μάντσεστερ το… έβαλε στα πόδια.

Ο δημοσιογράφος του BBC δεν πτοήθηκε, επέμενε στις ερωτήσεις του περί του σκανδάλου πράγμα που οδήγησε τον λόρδο σε μία τουαλέτα, όπου παρέμεινε κρυμμένος για αρκετή ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ