ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυση του Charlie Hebdo ύστερα από νέο κύκλο απειλών για σκίτσο του (pic)

Μήνυση του Charlie Hebdo ύστερα από νέο κύκλο απειλών για σκίτσο του (pic)
Φωτογραφία Αρχείου EPA/ANDREAS ARNOLD

Το γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo κατέθεσε μήνυση ύστερα από τις απειλές που δέχθηκε μετά την δημοσιοποίηση σκίτσου για τον Ελβετό ισλαμολόγο Ταρίκ Ραμαντάν. Να υπενθυμίσουμε πως το περιοδικό είχε πέσει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης τον Ιανουάριο του 2015.

Στο τελευταίο τεύχος του που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, το σατιρικό περιοδικό παρουσιάζει ένα σκίτσο του Ραμαντάν, εναντίον του οποίου έχουν γίνει δύο καταγγελίες για βιασμό, να φορά ένα παντελόνι από το οποίο εξέχει το πέος του σε στύση και να δηλώνει: «είμαι ο έκτος πυλώνας του ισλάμ».

Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο έγραφε: «Βιασμός: Η Άμυνα του Ταρίκ Ραμαντάν».

Ο σκιτσογράφος Riss, διευθυντής του περιοδικού, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι οι απειλές «ουσιαστικά δεν είχαν ποτέ σταματήσει εντελώς. Αρκετές φορές λαμβάνουμε απειλές για τη ζωή μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή είναι ακόμα μία».

Τον Ιανουάριο του 2015 τα γραφεία της Charlie Hebdo στο Παρίσι ήταν στόχος μιας ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης από την οποία σκοτώθηκαν 12 συνεργάτες της.

Charlie Hebdo: Ένα χρόνο μετά την επίθεση

«Μου φαίνεται ασύλληπτο πως με όλα αυτά που έγιναν τα τελευταία 2, 3, 4 χρόνια υπάρχουν ακόμα τόσο βίαιες αντιδράσεις, υποκίνηση σε φόνο», πρόσθεσε ο Riss. «Το να απειλείς τη ζωή κάποιου δεν επιτρέπεται ούτε στο δρόμο, ούτε σε μία εφημερίδα, ούτε πουθενά», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε για το σκίτσο, ο Riss υπενθύμισε ότι ο Ραμαντάν παρουσιάζεται «ως ισλαμολόγος, ως γνώστης», και ότι «ο έκτος πυλώνας του ισλάμ (...), είναι ο τζιχάντ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ