ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν σε Αναστασιάδη: Η Γαλλία θα στηρίξει την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

Μακρόν σε Αναστασιάδη: Η Γαλλία θα στηρίξει την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό
REUTERS/Michel Euler/Pool

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία και την πολιτική βούληση για περαιτέρω ενίσχυση τους σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας, υπογράμμισαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση σε θέματα ενέργειας και άμυνας, τα ευρωτουρκικά και περιφερειακά ζητήματα.

Ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας αναφέρει ότι σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου και υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία και τον πολιτισμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις για συνεργασία. Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ και επεσήμανε ότι η Γαλλία στηρίζει πλήρως την παρουσία της γαλλικής εταιρείας στην Κύπρο.

2017 11 06T172302Z 1440654384 RC1DBF15DD70 RTRMADP 3 FRANCE CYPRUS

REUTERS/Michel Euler/Pool

Για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» και αυτό, τόνισε, «οφείλεται στον πρόεδρο Αναστασιάδη».

Διαβεβαίωσε πως, « όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα τις στηρίξει». Η Γαλλία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και , «εάν της ζητηθεί, θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολυεπίπεδη συνεργασία τους.

Συμφωνήθηκε, είπε, όπως εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο διάλογος, με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της γαλλο-κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας, που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που «η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση στο Μαρί και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην επόμενη Σύνοδο των επτά Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός των επόμενων εβδομάδων, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης επισκέφθηκε το Μουσείο του Λούβρου και ξεναγήθηκε στην πτέρυγα των κυπριακών αρχαιοτήτων. Στην κυπριακή συλλογή εκτίθενται αντικείμενα, μεταξύ άλλων, της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ