ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν μηνύματα σε χρονοκάψουλες από τους σοβιετικούς προγόνους τους

Οι Ρώσοι ανακαλύπτουν μηνύματα σε χρονοκάψουλες από τους σοβιετικούς προγόνους τους
REUTERS

Τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 μπορεί να γιορτάστηκαν χωρίς τυμπανοκρουσίες στη χώρα, όμως σε πολλές περιοχές για τους Ρώσους ήταν μια ευκαιρία για να ανοίξουν τις "χρονοκάψουλες" που είχαν θαφτεί πριν από μισό αιώνα από τους γονείς και τους παππούδες τους και να διαβάσουν τα συγκινητικά μηνύματα των σοβιετικών προγόνων τους.

Πολλά από τα μηνύματα, που γράφτηκαν κυρίως για να τιμηθεί η 50ή επέτειος από την Επανάσταση, το 1967, προβλέπουν ένα αισιόδοξο μέλλον, όπου οι μελλοντικοί σοβιετικοί "σύντροφοι" θα έχουν θριαμβεύσει και θα έχουν φτάσει μέχρι τον Άρη και... ακόμη παραπέρα.

Η ΕΣΣΔ ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε επανδρωμένη αποστολή στο διάστημα, το 1961 με τον Γιούρι Γκαγκάριν. Ο ενθουσιασμός από την κατάκτηση του διαστήματος είναι διάχυτος στα μηνύματα που γράφτηκαν έξι χρόνια αργότερα. Στο Σερόφ, στα Ουράλια, οι μαθητές ανακάλυψαν στην κάψουλα που είχε θαφτεί στο σχολείο τους πριν από 50 χρόνια ένα μήνυμα που προβλέπει ότι στην πόλη τους θα υπάρχει "βάση εκτόξευσης για υπερηχητικά αεροσκάφη-πυραύλους". Οι συντάκτες εκείνου του μηνύματος πάντως δεν έπεσαν πολύ έξω σε μια άλλη πρόβλεψή τους: υποστήριζαν ότι στο μέλλον οι Ρώσοι θα αποκτούσαν "έγχρωμες τηλεοράσεις και βιντεοτηλέφωνα". "Σας ζηλεύουμε κάπως! Εσάς, τη νέα γενιά του κομμουνιστικού μέλλοντος" καταλήγει το μήνυμα.

Ο δημοφιλής μπλόγκερ Ιλιά Βαρλάμοφ ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα μήνυμα που βρέθηκε σε μια χρονοκάψουλα στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας. "Είμαστε πεπεισμένοι ότι (...) θα έχετε αποικίσει τη Σελήνη και θα προσγειωθήκατε στον Άρη" γράφει το μήνυμα, οι συντάκτες του οποίου προβλέπουν ότι οι σοβιετικοί πύραυλοι "θα έχουν από καιρό διασχίσει τον Γαλαξία" και οι Σοβιετικοί "θα συνεργάζονται σε επιστημονικά και πολιτιστικά ζητήματα με εξωγήινους πολιτισμούς".

Η εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα ανήρτησε ένα κείμενο προερχόμενο από τη χρονοκάψουλα του Κρασνογιάρσκ: "Για σας, που θα ζείτε στον 21ο αιώνα, το ταξίδι σε άλλους πλανήτες μάλλον δεν είναι κάτι το καινούριο. Δεν θα ξαφνιαστείτε όταν μάθετε ότι κατασκευάζεται μια πόλη κάπου στην Αφροδίτη. Πώς θα γιορτάσετε την επέτειο;" (της Οκτωβριανής Επανάστασης) διερωτούνταν εκείνη την εποχή οι Ρώσοι.

"Σας ζηλεύουμε αφάνταστα, σύντροφοι, εσάς και τους απογόνους σας" γράφει ένα άλλο μήνυμα, από την πόλη Κουρσκ.

Οι συγγραφείς όλων αυτών των μηνυμάτων δεν φαντάζονταν εκείνη την εποχή ότι η ΕΣΣΔ θα κατέρρεε πριν περάσει ένα τέταρτο του αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ