ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας (pics)

Τραμπ: Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας (pics)
REUTERS/Damir Sagolj

Από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε  πεπεισμένος ότι υπάρχει «λύση» στο πρόβλημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ δήλωσε πως «η συζήτησή μας σήμερα το πρωί ήταν εξαιρετική (...). Μιλήσαμε για τη Βόρεια Κορέα και πιστεύω, όπως κι εσείς, ότι υπάρχει μια λύση», ανέφερε ο Τραμπ στρεφόμενος στο μέσο της πρότασής του στον κινέζο ηγέτη, κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών τους.

Αυτές οι συνομιλίες του Ντόναλντ Τραμπ και του Σι Τζινπίνγκ αναγγέλλονταν δύσκολες, παρά τη «φιλία» τους, που αμφότεροι διατυμπανίζουν, με τα δύο πιο ακανθώδη προβλήματα στις διμερείς σχέσεις να είναι τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα.

Έναν χρόνο μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μοιάζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του κινέζου ομολόγου του. Αντιθέτως, από την άλλη, μεταξύ της πρώτης τους συνάντησης στο πολυτελές οίκημα του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, πριν από επτά μήνες, και της σημερινής, μεσολάβησε η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας του Σι Τζινπίνγκ μέσω του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, στα μέσα του Οκτωβρίου.

2017 11 09T050716Z 840129895 RC1591B02C60 RTRMADP 3 TRUMP ASIA CHINA

REUTERS/Thomas Peter

Αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Μάικ Ο' Χάνλον του Brookings Institution, σημείωναν ότι ίσως ο Τραμπ υποχρεωθεί να υιοθετήσει μια «πιο ευέλικτη στρατηγική διαπραγμάτευσης» με τους Κινέζους όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι η αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου δεν μπορεί να γίνει αύριο, αλλά είναι πιο μεσοπρόθεσμος στόχος, και ότι θα χρειαστεί πιθανόν μια «ενδιάμεση συμφωνία». Αν ο Τραμπ δεν επιδείξει καμιά ευελιξία, το Πεκίνο μπορεί «να διστάσει» να εντείνει «την οικονομική πίεση που ασκεί» στην Πιονγκγιάνγκ, έκρινε ο Ο' Χάνλον.

Κάλεσμα Τραμπ σε Κίνα και Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε παράλληλα τον κινέζο ομόλογό του να εργαστεί σκληρά για την επίλυση του προβλήματος των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας, ενώ απαίτησε ταυτόχρονα τη συμβολή της Ρωσίας για να αντιμετωπιστεί μια κατάσταση «δυνητικά δραματική».

«Καλώ την Κίνα να εργαστεί πολύ σκληρά» για το ζήτημα αυτό, τόνισε και προειδοποίησε ότι ο χρόνος είναι μετρημένος.

Η Κίνα, με την οποία διεξάγεται σχεδόν το σύνολο του εμπορίου της Βόρειας Κορέας, θεωρείται πως βρίσκεται σε θέση να ασκήσει αποτελεσματικά πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, που προχώρησε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε νέα δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου.

2017 11 09T052632Z 404623213 RC18630ED730 RTRMADP 3 TRUMP ASIA CHINA

REUTERS/Damir Sagolj

«Η Κίνα μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα εύκολα και γρήγορα», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος και επέμεινε «ο χρόνος πιέζει, πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα».

Ο αμερικανός πρόεδρος απαίτησε επίσης για άλλη μια φορά από τη Ρωσία να ασκήσει πίεση στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Καλώ τη Ρωσία να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της δυνητικά δραματικής κατάστασης», είπε ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη της εβδομάδας, στο περιθώριο μιας περιφερειακής συνόδου στο Βιετνάμ.

2017 11 09T052948Z 2069421738 RC1D28B006E0 RTRMADP 3 TRUMP ASIA CHINA

REUTERS/Damir Sagolj

ΔΗΜΟΦΙΛΗ