ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρές εκατοντάδες χελώνες στην ακτή του Ελ Σαλβαδόρ

Νεκρές εκατοντάδες χελώνες στην ακτή του Ελ Σαλβαδόρ
REUTERS/Jamal Saidi

Οι θαλάσσιες χελώνες “Ridley” χαρακτηρίζονται πλέον ως ευάλωτο είδος λόγω των πρόσφατων εκατοντάδων θανάτων, υπολογίζονται στους 300 με 400, στην ακτή του Ελ Σαλβαδόρ.

Προς το παρόν η αιτία που τόσες χελώνες βρέθηκαν στις όχθες παραμένει άγνωστη, με το National Geographic να τους συγκρίνει με τους θανάτους του 2013 (όπου πέθαναν περίπου 200 θαλάσσιες χελώνες) και του 2006 (περίπου 120).

Και στα δύο παραπάνω συμβάντα, η αιτία θανάτου ήταν κοινή: η ερυθρά παλίρροια, που αναφέρεται στην τοξικότητα των φυκιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εξέφρασε την λύπη του για το τραγικό συμβάν στο Twitter.

Οι περισσότερες χελώνες βρέθηκαν σε μία κατάσταση αποσύνθεσης και τα απομεινάρια βρίσκονται υπό εξέταση ώστε να βρεθεί η ακριβής αιτία των μαζικών θανάτων. «Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις θαλάσσιες χελώνες ώστε να μπορέσουμε να βρούμε εύκολα την ακριβής αιτία» δήλωσε ο βοηθός του καθηγητή David Steen, επικεφαλής της έρευνας.

«Ίσως μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να σκοτώθηκαν από κάποιο αρπακτικό, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Όμως, οι χελώνες θα μπορούσε να είχαν πνιγεί από αλιευτικά δίχτυα. Άλλα πιθανά αίτια είναι το στρες που προκαλείται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας, ένας ιός, ένα μικρόβιο ή και κάποιο παράσιτο».

Το συγκεκριμένο είδος θαλάσσιας χελώνας, σύμφωνα με αναφορά του National Geographic, θεωρείται πλέον ως «ευάλωτο», ενώ ως τώρα βρίσκονταν στη λίστα των ειδών υπό εξαφάνιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ