ΚΟΣΜΟΣ

Καταλονία: Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου η καθαιρεθείσα πρόεδρος του κοινοβουλίου (pics)

Καταλονία: Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου η καθαιρεθείσα πρόεδρος του κοινοβουλίου (pics)
REUTERS/Javier Barbancho

Η Κάρμε Φορκαντέλ, η καθαιρεθείσα  πρόεδρος της καταλανικής Βουλής, προσήλθε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης όπου δικαστής θα αποφασίσει για την φυλάκισή της ή μη για τις κατηγορίες που έχουν απαγγελεθεί στην αποπεμφθείσα κυβέρνηση.

Την επομένη μίας γενικής απεργίας στην Καταλονία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκιση των μελών της καταλανικής ηγεσίας, η Φορκαντέλ και πέντε ακόμη βουλευτές βρίσκονται ενώπιον του δικαστή Πάμπλο Γιαρένα, ο οποίος έχει υπηρετήσει στην Καταλονία επί περισσότερο από 20 χρόνια και είναι γνώστης των καταλανικών θεμάτων.

Κατά την προσέλευσή της, η Κάρμε Φορκαντέλ έγινε δεκτή από ένα πλήθος υποστηρικτών και μη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν είστε μόνοι!», φώναζαν οι μεν, «Ο Πουτζντεμόν στη φυλακή», φώναζαν οι δε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν βουλευτές και στην προκειμένη περίπτωση έκανε δεκτό το αίτημα της εισαγγελίας να εξετάσει αν ευσταθούν οι κατηγορίες περί «στάσης», «αποσχιστικής δράσης» και κατάχρησης δημοσίων πόρων με στόχο την κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής κοινότητας που έχουν διατυπωθεί κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας της Καταλονίας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, «η στρατηγική αυτή για την κήρυξη της ανεξαρτησίας» ετέθη σε εφαρμογή πολύ πριν από την επίσημη πράξη κήρυξης της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου και η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

2017 11 09T092304Z 1093444352 RC13467BF390 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

Η αστυνομία στην είσοδο του δικαστηρίου/REUTERS/Sergio Perez

Η παραπομπή της καταλανικής κρίσης στη δικαιοσύνη προκάλεσε την οργάνωση διαδηλώσεων καταλανών αυτονομιστών, που θεωρούν «πολιτικούς κρατούμενους» τα προφυλακισμένα μέλη της καταλανικής ηγεσίας, τη στιγμή που θεωρείται ότι πρέπει να προετοιμάσουν τις πρόωρες τοπικές εκλογές που προκήρυξε η Μαδρίτη για τις 21 Δεκεμβρίου.

Χθες, δεκάδες χιλιάδες επιβάτες και εκατοντάδες φορτηγά, τα περισσότερα με προορισμό τη Γαλλία, καθηλώθηκαν στην Καταλονία από αυτονομιστές που διαμαρτύρονταν για τις προφυλακίσεις.

Συνολικά, 150.000 επιβάτες επηρεάσθηκαν από τις ακυρώσεις ή τις καθυστερήσεις των δρομολογίων των τρένων.

2017 11 09T091203Z 1175118856 RC1278B5AF00 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA

REUTERS/Javier Barbancho

Όμως, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην γενική απεργία της 3ης Οκτωβρίου, η πλειονότητα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων στη Βαρκελώνη και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας λειτούργησαν κανονικά. Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά συνδικάτα , τα CCOO και UGT, δεν συμμετείχαν αυτή τη φορά στην απεργία.

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για «ελάχιστη» συμμετοχή στην απεργία, εκτός του τομέα της εκπαίδευσης όπου η συμμετοχή ανήλθε στο 30%.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ