ΚΟΣΜΟΣ

Το τηλεοπτικό δίκτυο RT στη λίστα των «ξένων πρακτόρων» στις ΗΠΑ

Το τηλεοπτικό δίκτυο RT στη λίστα των «ξένων πρακτόρων» στις ΗΠΑ
EPA/SERGEI ILNITSKY

Έπειτα από απαίτηση της Ουάσιγκτον το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο ελέγχεται από τη Μόσχα, πρόκειται να εγγραφεί στη λίστα των «ξένων πρακτόρων» στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με το RT, που ξεκαθάρισε πως θα προσφύγει στην δικαιοσύνη, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης του έδωσε διορία ως τη Δευτέρα για να συμμορφωθεί με τον νόμο που αφορά την καταγραφή των ξένων πρακτόρων (FARA), βάσει του οποίου κάθε εταιρεία που εκπροσωπεί μια ξένη χώρα ή οργάνωση πρέπει να ενημερώνει τακτικά τις αμερικανικές αρχές για τις σχέσεις της με το εν λόγω κράτος ή τον οργανισμό. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με πάγωμα των λογαριασμών του.

Η διευθύντρια σύνταξης του RT Μαργκαρίτα Σιμόνιαν επέκρινε χθες, Πέμπτη, την απαίτηση αυτή της Ουάσιγκτον, χαρακτηρίζοντάς την παράνομη, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το τηλεοπτικό δίκτυο θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Η απαίτηση αυτή όχι μόνο αντίκειται στον νόμο, και θα το αποδείξουμε στο δικαστήριο, αλλά είναι και μεροληπτική. Είναι αντίθετη στις αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», τόνισε η Σιμόνιαν.

Οργή Ρωσίας για το «μπλόκο» twitter σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, απειλεί με αντίποινα

«Μας στερεί τον ελεύθερο ανταγωνισμό με άλλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα που δεν είναι καταγεγραμμένα ως ξένοι πράκτορες», εξήγησε η ίδια.

Η Ουάσιγκτον συχνά κατηγορεί το RT ότι είναι όργανο προπαγάνδας του Κρεμλίνου. Στις αρχές του έτους το RT είχε αναφερθεί σε μια έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ που αφορούσε τη φερόμενη εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016 για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει επανειλημμένα «την άνευ προηγουμένου πίεση» που υφίστανται τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, απειλώντας με αντίποινα τα αμερικανικά μέσα που λειτουργούν στη Ρωσία. Μεταξύ αυτών είναι τα Voice of America και το Radio Free Europe/ Radio Liberty που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο.

Να υπενθυμίσουμε πως τον Οκτώβριο το twitter είχε ανακοινώσει πως παγώνει τις διαφημίσεις τόσο του RT, όσο και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, βασιζόμενο στο πόρισμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών περί προσπάθειάς τους να εμπλακούν στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ