ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία: Παρήγαγε διπλάσια από την αναγκαία αιολική ενέργεια τον Οκτώβριο

Σκωτία: Παρήγαγε διπλάσια από την αναγκαία αιολική ενέργεια τον Οκτώβριο
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Αριθμό ρεκόρ ενέργειας κατάφεραν να παράγουν τα αιολικά πάρκα της Σκωτίας τον προηγούμενο μήνα. Οι παραγόμενες μεγαβατώρες ήταν αρκετές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες διπλάσιων σπιτιών απ’ ότι έχει η χώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι που συνόδευαν τον τυφώνα Οφηλία, ο οποίος έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία στα μέσα Οκτωβρίου, διοχέτευσαν 7 εκατομμύρια μεγαβατώρες στο εθνικό δίκτυο της Σκωτίας.

Σε πρακτικό επίπεδο για 15 ήμερες η Σκωτία είχε στη διάθεσή της αρκετή ενέργεια ώστε να καλύψει τις ανάγκες όλης της χώρας. Οι υπολογισμοί δημοσιεύτηκαν από WWF Σκωτίας και σύμφωνα με στοιχεία του WeatherEnergy μόνο στις 2 Οκτωβρίου οι ανεμογεννήτριες παρήγαγαν αρκετή ενέργεια για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 7.116 εκατομμυρίων σπιτιών, δηλαδή αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από τον συνολικό αριθμό σπιτιών στη χώρα.

«Τα νούμερα αυτά πραγματικά “φυσάνε”, αλλά αποτελούν και μέρος μίας ευρύτερης τάσης παραγωγής όλο και περισσότερης πράσινης ενέργειας, η οποία έχει γίνει δυνατή λόγω των πολλών ετών πολιτικής υποστήριξης της προσπάθειας αυτής στη Σκωτία. Κατά τη διάρκεια του έτους, οι ανανεώσιμες πηγές καλύπτουν πάνω από τις μισές από τις ενεργειακές μας ανάγκες». Αυτό ανέφερε ο διευθυντής της WWF Σκωτίας Σαμ Γκάρντνερ.

Τα νούμερα μπορεί να είναι πράγματι εντυπωσιακά, όμως παραμένει άλυτο το πρόβλημα του πού μπορεί να αποθηκευτεί τόση ενέργεια πώς θα γίνεται η διανομή της.

Για την επίλυση του προβλήματος η Σκωτία δοκιμάζει πρόγραμμα που ονομάζεται Batwind, ενώ την ίδια ώρα ο ιδρυτής της Tesla Elon Musk εργάζεται στην Αυστραλία πάνω σε ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας.

Το Batwind αναπτύσσεται από την Νορβηγική εταιρεία ενέργειας Statoil που αποθηκεύει την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγει το αιολικό πάρκο Hywind. Παρότι προς το παρόν είναι λίγη η ενέργεια που μπορεί να αποθηκεύσει, αυτό είναι το πρώτο βήμα για την «επανάσταση» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ