ΚΟΣΜΟΣ

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρ του στρατιωτικού αλλά και του πνευματικού αφοπλισμού

Ο πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρ του στρατιωτικού αλλά και του πνευματικού αφοπλισμού
Osservatore Romano/Handout via Reuters

Ο πάπας Φραγκίσκος τάχθηκε υπέρ του στρατιωτικού, αλλά και του πνευματικού αφοπλισμού, σε παρέμβασή του κατά την διάρκεια συνεδρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βατικανό, και στο οποίο συμμετέχουν επιστήμονες, κληρικοί, αλλά και έντεκα βραβευθέντες με Νόμπελ από όλο τον κόσμο.

«Η πραγματική μείωση των εξοπλισμών δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει, συγχρόνως, και ένας ολικός αφοπλισμός: αν δεν πραγματοποιηθεί αναθεώρηση, για να απομακρυνθεί από τις ψυχές η πολεμική ψύχωση», τόνισε ο ποντίφικας.

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, «η κοινωνική και προσωπική διάσταση πρέπει να αλληλοσυμπληρωθούν». Παράλληλα, χαρακτήρισε τον αφοπλισμό «μια εφαρμόσιμη ουτοπία» και ζήτησε «στις διεθνείς σχέσεις να μην έχει θέση κύριας σημασίας η πυρηνική ενέργεια και απειλή».

Ο πάπας κατήγγειλε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο, τόσο την απόκτηση των πυρηνικών εξοπλισμών, όσο και την απειλή ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ζήτησε να εισακούσουν, όλοι, «την προφητική φωνή όσων επέζησαν τον πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι».

Ο Αργεντινός ποντίφικας, παράλληλα, υπενθύμισε ότι πολλές χώρες επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ «βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις πραγματικές προτεραιότητες της ανθρωπότητας του υποφέρει: την καταπολέμηση της φτώχειας, την προαγωγή της ειρήνης, την εφαρμογή σχεδίων για την παιδεία, την υγεία και την οικολογία, αλλά και την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ