ΚΟΣΜΟΣ

«Η Τουρκία ολισθαίνει προς τον φασισμό» λέει ο φυλακισμένος δημοσιογράφος Γιουτζέλ

«Η Τουρκία ολισθαίνει προς τον φασισμό» λέει ο φυλακισμένος δημοσιογράφος Γιουτζέλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FELIPE TRUEBA

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο Γερμανοτούρκος δημοσιογράφος που κρατείται από τις τουρκικές Aρχές από τον Φεβρουάριο, κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει επιβάλει στην τουρκική κοινωνία «καθεστώς φόβου» και τόνισε πως θεωρεί ότι η Τουρκία ολισθαίνει προς τον φασισμό.

Ο 44χρονος Γιουτζέλ, ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt, προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung.

Ο ίδιος, συνελήφθη την 14η Φεβρουαρίου με την κατηγορία της προπαγάνδας με στόχο τη στήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Γιουτζέλ είπε στην εφημερίδα ότι παραμένει σε απομόνωση στην φυλακή Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης και υπογράμμισε πως: «Η απομόνωση είναι βασανιστήριο».

17696076

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FILIP SINGER

Επιπλέον, σημείωσε ότι ακόμα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φοβούνται μήπως υποπέσουν σε κάποιο λάθος:

Ένα καθεστώς φόβου δεν στοχοθετεί μονάχα τους επικριτές του, επηρεάζει επίσης τα μέλη του συστήματος καταπίεσης.

Ο ανταποκριτής υποστήριξε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους φοβάται περισσότερο: «Γνωρίζει τι να περιμένει εάν χάσει την εξουσία και γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλει στην κοινωνία το καθεστώς του φόβου», είπε, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ερντογάν: Δεν θα εκδοθεί ο «πράκτορας της τρομοκρατίας» δημοσιογράφος Γιουτζέλ

Ο Γιουτζέλ επισήμανε επίσης ότι ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου έχει προσφύγει με τη στήριξη του Βερολίνου, θα αποφανθεί σύντομα για την υπόθεσή του μετά την προθεσμία της 28ης Νοεμβρίου που έχει η Τουρκία ώστε να καταθέσει τις θέσεις της, ωστόσο δεν είναι σίγουρος σχετικά με το τι να αναμένει.

17928974

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/FELIPE TRUEBA

Τόνισε, επιπλέον, ότι όπως πολλοί επικριτές του Τούρκου προέδρου, ο ίδιος ένιωσε απογοήτευση που το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές εκπαιδευτικών και κυβερνητικών στελεχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο του κύματος εκκαθαρίσεων. Όπως είπε:

Γνωρίζω, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όμως να εμποδίσει μια ολόκληρη χώρα από το να ολισθήσει στον φασισμό.

Η εφημερίδα έκανε γνωστό ότι η συνέντευξη παραχωρήθηκε εγγράφως μέσω των δικηγόρων του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ