ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ κατέρριψε συριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Γκολάν

Το Ισραήλ κατέρριψε συριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από το Γκολάν
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Ammar Awad

Ο ισραηλινός στρατός κατέρριψε ένα ρωσικής κατασκευής συριακό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτελούσε αναγνωριστική αποστολή πάνω από το τμήμα των υψιπέδων του Γκολάν, που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατερρίφθη από πύραυλο Patriot στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει το κατεχόμενο από το Ισραήλ -τμήμα των υψιπέδων απ' αυτό που παραμένει υπό τον έλεγχο της Συρίας-, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινή στρατιωτική εκπρόσωπος.

Τον Σεπτέμβιο, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει πως αναχαίτισε ένα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος της λιβανικής Χεζμπολάχ που είχε απογειωθεί από τη Συρία για αναγνωριστική αποστολή πάνω από το τμήμα του Γκολάν.

Τον Απρίλιο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει επίσης πως ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίσθηκε από πύραυλο στην ίδια περιοχή. Ο στρατός είχε ανακοινώσει πως κατέρριψε έναν «στόχο» πάνω από το Γκολάν.

Το Ισραήλ κατέχει από το 1967 περίπου 1.200 τ.χλμ. των υψιπέδων του Γκολάν, τα οποία έχει προσαρτήσει, μια απόφαση που δεν έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή κοινότητα. Περίπου 520 τ.χλμ. παραμένουν υπό συριακό έλεγχο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ