ΚΟΣΜΟΣ

Μπαρνιέ: Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit

Μπαρνιέ: Οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία για το Brexit

Προετοιμασίες για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελικώς συμφωνία για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. κάνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

«Δεν είναι η επιλογή μου, κάτι που θα ήταν μια οπισθοδρόμηση 44 ετών (σ.σ.: όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην ΕΕ). Όμως είναι ένα ενδεχόμενο», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική κυριακάτικη εφημερίδα Journal du Dimanche.

«Πρέπει κανείς να προετοιμάζεται γι' αυτό, κράτη όπως και επιχειρήσεις -- εμείς οι ίδιοι προετοιμαζόμαστε γι' αυτό τεχνικά», πρόσθεσε.

Χωρίς συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί στις 29 Μαρτίου 2019, ημερομηνία της εξόδου του από την ΕΕ, «στο καθεστώς του κοινού δικαίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, με σχέσεις παρόμοιες με αυτές που διατηρούμε με την Κίνα», προειδοποίησε.

Την Παρασκευή η ΕΕ έδωσε στο Λονδίνο δύο εβδομάδες για να αποσαφηνίσει τις δεσμεύσεις του πάνω στους όρους του διαζυγίου, καθιστώντας την αποσαφήνιση αυτή προϋπόθεση για να δεχθεί τον Δεκέμβριο την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων που ζητεί επίμονα το Λονδίνο για την προετοιμασία της εποχής μετά το Brexit.

«Επιθυμούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες από σήμερα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου», υπογράμμισε ο διαπραγματευτής της ΕΕ.

«Σήμερα δεν βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο», υπογράμμισε. «Το ραντεβού θα αναβληθεί αν η πρόοδος δεν είναι επαρκής», επανέλαβε.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες διαφωνούν κυρίως όσον αφορά το πώς θα αποφευχθεί η επιστροφή σε ένα «σκληρό» σύνορο με την Ιρλανδία. «Η τραγική σύγκρουση ανάμεσα στους προτεστάντες και τους καθολικούς δεν είναι τόσο μακρινή (...) Δεν θα έκανα τίποτε που θα καθιστούσε εύθραυστη αυτή την ειρηνευτική διαδικασία», επέμεινε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Αν δεν τηρηθεί η προθεσμία των 15 ημερών, η προοπτική των εμπορικών διαπραγματεύσεων θα μετατεθεί για «τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», στις άλλες συνόδους κορυφής που είναι προγραμματισμένες στην ευρωπαϊκή ατζέντα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ.

Αν τηρηθεί, οι 28 θα αρχίσουν «από τον Ιανουάριο 2018» τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση τους, οι οποίες θα χρειαστούν στη συνέχεια «τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν» (συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, εσωτερική ασφάλεια...), εκτιμά ο Μπαρνιέ.

Οι Βρυξέλλες δεν περιμένουν οικονομική πρόταση από την Βρετανία

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε πως η Βρετανία δεν θα πρέπει να προτείνει ένα ποσό για τη χρηματοοικονομική συμφωνία για την αποχώρηση από την Ένωση, πριν οι συνομιλίες προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Μιλώντας στο Sky News, ο Ντέιβις δήλωσε πως η Βρετανία συμφωνεί στην αλληλουχία των συνομιλιών που ζητεί η ΕΕ, αλλά είπε στους διαπραγματευτές της Ένωσης πως δεν θα προτείνει κάποιο ποσό για να προχωρήσουν οι συνομιλίες μετά τη «φάση ένα».

«Είπαμε: εντάξει. Θα συμφωνήσουμε σ' αυτή την αλληλουχία, αλλά να μην φαντάζεστε ότι θα έχετε έναν αριθμό ή μια φόρμουλα (για τον χρηματοοικονομικό διακανονισμό) στο τέλος της. Θα προχωρήσουμε σ' αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν θα έχετε έναν αριθμό ή μια φόρμουλα πριν κινηθούμε προς το επόμενο στάδιο. Το δέχθηκαν αυτό», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ