ΚΟΣΜΟΣ

«Έχουμε τέλεια σχέση»: Τι συζήτησαν Τραμπ-Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες

«Έχουμε τέλεια σχέση»: Τι συζήτησαν Τραμπ-Ντουτέρτε στις Φιλιππίνες
REUTERS/ JONATHAN ERNST

«Τέλεια» χαρακτήρισε τη σχέση που έχει με τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο περιθώριο της 31ης Διάσκεψης της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, Τραμπ και Ντουτέρτε συζήτησαν περιληπτικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ντουτέρτε.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης, τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, ζητήματα εμπορίου, αλλά και την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

Για την συνάντηση αυτή, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχτηκε πιέσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να υιοθετήσει μία σκληρή γραμμή έναντι του Ντουτέρτε για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγεται στις Φιλιππίνες, με συνέπεια τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.

Ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα έλεγε στον Τραμπ “απολύεσαι” στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος έθετε θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις Φιλιππίνες.

Ο Τραμπ είχε δεχτεί κριτική τον περασμένο Μάιο, για το θετικό σχόλιο που είχε κάνει για τον Ντουτέρτε στην διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, λέγοντας του ότι “κάνει καλή δουλειά” αναφορικά με την καταπολέμηση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ