ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές θέλουν οι περισσότεροι Ισπανοί

Ισπανία: Πρόωρες εκλογές θέλουν οι περισσότεροι Ισπανοί
REUTERS/Albert Gea

Περισσότεροι από τους μισούς Ισπανούς θέλουν να πραγματοποιηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές, έδειξε δημοσκόπηση, καθώς εξασθενεί η υποστήριξη προς την κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία έχει εμπλακεί στη χειρότερη εδώ και δεκαετίες πολιτική κρίση της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι επέβαλε τη διακυβέρνηση της περιφέρειας της Καταλονίας απ' ευθείας από τη Μαδρίτη αφού η περιφέρεια πραγματοποίησε την 1η Οκτωβρίου ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της που είχε κηρυχθεί παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Η θητεία της κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι λήγει το 2020, όμως 55% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν πως θέλουν εκλογές πριν από τότε.

Το ποσοστό αυτό σε μια αντίστοιχη δημοσκόπηση τον Οκτώβριο ήταν 49%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό Metroscopia για την εφημερίδα El Pais από τις 6 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου ενώ ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν --η κυβέρνηση του οποίου παύτηκε από τον Ραχόι-- συνέχιζε την εκστρατεία του για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την αυτοεξορία του στο Βέλγιο.

Οι αρχές της Μαδρίτης έχουν προκηρύξει περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία για τις 21 Δεκεμβρίου.

Μια δεύτερη θητεία δόθηκε στον Ραχόι τον Οκτώβριο 2016, όταν το PP κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, αλλά όχι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η υποστήριξη προς το PP, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, μειώθηκε σε 26,1% τον Νοέμβριο από 26,9% τον Ιούλιο.

Η υποστήριξη προς τους Ciudadanos, ένα κόμμα που υποστηρίζει την ενότητα της Ισπανίας και δημιουργήθηκε αρχικά στην Καταλονία, αυξήθηκε στο 22,7% από 18,5% και το κόμμα αυτό έρχεται τώρα στη δεύτερη θέση μαζί με τους Σοσιαλιστές.

Οι αριστεροί Podemos, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την καταλανική ανεξαρτησία έπειτα από διαπραγμάτευση, είδαν την πρόθεση ψήφου να μειώνονται στο 14,7% από 18,7% που ήταν προηγουμένως, έδειξε η δημοσκόπηση του Metroscopia.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ