ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο με τη δεύτερη ταινία που καταγράφει τη δολοφονία του Κένεντι

Μυστήριο με τη δεύτερη ταινία που καταγράφει τη δολοφονία του Κένεντι
Ronald Martinez/ Getty Images/Ideal Image

Η ιστορία της δολοφονίας του αμερικανού προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τα σενάρια που υφάνθηκαν γύρω από αυτή διαβάζονται ακόμη και σήμερα από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Πριν από λίγες μέρες, στις 22 Νοεμβρίου , συμπληρώθηκαν 52 χρόνια από τη δολοφονία του στο Ντάλας.
Τελικά ήταν μόνο ένας ο δολοφόνος, ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ ή υπήρχε και δεύτερος;

Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι εκτός από την ταινία, η οποία καταγράφει τη δολοφονία του, υπάρχει και δεύτερη η οποία αποτυπώνει το τραγικό γεγονός και έχει «χαθεί». Η Αμερικανίδα, Gayle Nix Jackson, λέει ότι ο παππούς της, ο Orville Nix ήταν παρών στη δολοφονία και κινηματογράφησε το γεγονός από άλλη οπτική γωνία.

Σύμφωνα με τη Gayle Nix Jackson, το ειδησεογραφικό πρακτορείο των ΗΠΑ (upi) αγόρασε την ταινία δίνοντάς του 5.000 δολάρια και δεσμεύθηκε παράλληλα, ότι θα του την επέστρεφε μετά από 25 χρόνια. Όπως λέει η 50χρονη, ο παππούς της πέθανε πριν συμπληρωθούν τα 25 χρόνια και τώρα η ίδια διεκδικεί όχι μόνο την ταινία αλλά και 10 εκατομμύρια δολάρια.

Τα πλάνα που βλέπουμε από τη δολοφονία του Κένεντι κινηματογράφησε ο 58χρονος τότε, ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, Αβραάμ Ζαπρούντερ. Οι απόγονοί του, σύμφωνα με την Gayle Nix Jackson, πήραν από την αμερικανική κυβέρνηση 16 εκατομμύρια δολάρια.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι η δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, έγινε στις 22 Νοεμβρίου του 1963, στην πλατεία Ντίλι στο Ντάλας του Τέξας. Συνελήφθη ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον οποίο δολοφόνησε κατά την μεταφορά του από τα κρατητήρια της αστυνομίας στην φυλακή, ο ακροδεξιός, ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων, Τζακ Ρούμπι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ