ΚΟΣΜΟΣ

Ένα τρένο-νοσοκομείο που δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καταρράκτη

Ένα τρένο-νοσοκομείο που δίνει ελπίδα σε ασθενείς με καταρράκτη
EPA/HOW HWEE YOUNG

Τρέχοντας μέσα από τα βουνά και πάνω από τα ποτάμια, ένα μικρό τετράτροχο τρένο σταματά τελικά σε ένα ξεχασμένο αγρόκτημα στην κινεζική τουριστική πόλη Γκουιλίν. Είναι ζωγραφισμένο με ουράνια τόξα (σύμβολο της ελπίδας) και εδώ δεν βλέπεις ουρά για την αγορά εισιτηρίων, αλλά μία ουρά φτωχών ασθενών με καταρράκτη οι οποίοι περιμένουν να υποβληθούν δωρεάν σε χειρουργική επέμβαση πάνω σε αυτό το κινητό τρένο-νοσοκομείο, γνωστό και ως Lifeline Express.

Ο 49χρονος Σιόνγκ Τζιλιάν ήταν ένας από τους πρώτους που χειρουργήθηκαν στο κινητό αυτό χειρουργείο.

«Ξαναβρήκα την όρασή μου. Είμαι πολύ ευγνώμων για όλη τη βοήθεια που μου παρείχαν οι γιατροί και οι εθελοντές» λέει ο Σιόνγκ κάτοικος της επαρχίας Λινγκτσουάν στην αυτόνομη περιφέρεια Κουανγκσί Τζουάνγκ της νότιας Κίνας. Ο Σιόνγκ ζούσε επί τέσσερα χρόνια με τον καταρράκτη. Εξαιτίας των προβλημάτων που του δημιουργούσε δεν μπορούσε να εργασθεί και να ζήσει τον εαυτό του και τους γονείς του, οι οποίοι βασίζονταν στο βασικό επίδομα διαβίωσης που τους παρείχε η τοπική κυβέρνηση. Πλέον μπορεί να δει ξανά καθαρά. Μια καλύτερη ζωή γι’ αυτόν σημαίνει περισσότερα χρήματα και αξιοπρεπή διαβίωση για την οικογένειά του.

Διαθέτοντας μία αίθουσα χειρουργείου και μία αίθουσα ανάνηψης με 52 κρεβάτια, οι γιατροί στο κινητό νοσοκομείο έχουν χειρουργήσει τουλάχιστον 520 ασθενείς με καταρράκτη αφότου έφθασαν στην περιοχή του Γκουιλίν, στις 12 Οκτωβρίου. Ο μικρότερος ασθενής ήταν ένα βρέφος ενός μόλις έτους και ο μεγαλύτερος 91 χρόνων. Ο καταρράκτης είναι το κατ' εξοχήν οφθαλμολογικό νόσημα που προκαλεί τύφλωση στην Κίνα. Επιρρεπείς δεν είναι μόνο οι ηλικιωμένοι. Νέοι άνθρωποι υποφέρουν επίσης εξαιτίας βλάβης από τις υπεριώδεις ακτίνες ή από γενετικές αιτίες. Στην κινεζική ηπειρωτική χώρα περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καταρράκτη, αριθμός που αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο, κυρίως στις αγροτικές περιοχές.

«Το κινητό νοσοκομείο ταξιδεύει σε απομακρυσμένες φτωχές περιοχές κάθε χρόνο και μένει για δύο ή τρεις μήνες σε κάθε περιοχή» λέει ο οδηγός Γουάνγκ Γιουετζέν.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερα τρένα Lifeline Express στην ηπειρωτική Κίνα. Τα τρία δώρισε το Χονγκ Κόνγκ και το τέταρτο η «Sinopec», μία από τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες της Κίνας. Ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα αρωγής για τη μείωση της φτώχειας, τα τρένα Lifeline Express ταξίδεψαν σε 28 επαρχιακές περιοχές στην κινεζική ενδοχώρα και βοήθησαν περισσότερους από 180.000 ασθενείς με καταρράκτη να ανακτήσουν την όρασή τους, από τότε που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από 20 χρόνια.

Εκτός από δωρεάν επεμβάσεις, το πρόγραμμα Lifeline Express βοήθησε στην κατασκευή 69 κέντρων οφθαλμολογικής χειρουργικής και προσκάλεσε ξένους εμπειρογνώμονες να βοηθήσουν τους ντόπιους γιατρούς.

«Το πρόγραμμα προσφέρει μια καλή πλατφόρμα για να μάθουμε από εξειδικευμένους γιατρούς κορυφαίων κινεζικών νοσοκομείων» εξηγεί ο Γουέν Λιχούι, οφθαλμίατρος του νοσοκομείου του Γκουιλίν. Το 2010 ο Γουέν συνεργάστηκε με άλλους γιατρούς στο κινητό νοσοκομείο. Το πρόγραμμα έστειλε επίσης ιατρική ομάδα στη Σρι Λάνκα στα τέλη του 2016 και προσέφερε δωρεάν θεραπεία σε περισσότερους από 500 ντόπιους ασθενείς, που ζούσαν με καταρράκτη.

Η αντιμετώπιση της φτώχειας που προκαλείται από ασθένειες είναι το πιο δύσκολο έργο στην εκστρατεία της Κίνας για την καταπολέμηση της φτώχειας, το οποίο επηρέαζε περίπου το 40% των φτωχών αγροτών της χώρας μέχρι τα τέλη του 2015.

«Οι άνθρωποι δεν ξεχνούν τον αρχικό σκοπό του προγράμματος: Τα τρένα θα φέρουν στους φτωχούς ανθρώπους καλύτερη υγεία και καλύτερη ζωή» λέει ο Γουάν Σουεμέϊ υπάλληλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Το τρένο Lifeline Express θα παραμείνει στο Γκουιλίν για τρεις μήνες. Ο πατέρας του Σιόνγκ ο οποίος στα 80 του πάσχει και αυτός από καταρράκτη, έλαβε μια ειδοποίηση από το κινητό νοσοκομείο.

Η ζωή τώρα αποκτά νέα ελπίδα και ο Σιόνγκ σχεδιάζει να καλλιεργήσει πορτοκάλια πριν μεταναστεύσει σε μια μεγάλη πόλη για να βρει δουλειά και να κάνει μια νέα αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ