ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Προεδρικό «βέτο» στην υπουργοποίηση στελεχών του ακροδεξιού κόμματος

Αυστρία: Προεδρικό «βέτο» στην υπουργοποίηση στελεχών του ακροδεξιού κόμματος
REUTERS/Leonhard Foeger

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την σύσταση κυβέρνησης στην Αυστρία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελείται από το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Την ίδια ώρα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κάνει πράξη τις προαναγγελίες του αρνούμενος να ορκίσει ως υπουργούς συγκεκριμένα στελέχη του Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η αυστριακή έγκυρη συντηρητική εφημερίδα «Die Presse», την πρόθεσή του αυτή ο πρόεδρος Βαν ντερ Μπέλεν ανακοίνωσε στη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε την περασμένη Παρασκευή στη Βιέννη προς τιμήν του και για τους πρέσβεις των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εκπρόσωπος της προεδρεύουσας αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, Εσθονίας.

Ο Αυστριακός πρόεδρος φέρεται μάλιστα να κατονόμασε δύο στελέχη των Ελευθέρων που δεν πρόκειται να δεχθεί να ορκίσει ως υπουργούς στη μελλοντική κυβέρνηση, τον ευρωβουλευτή του κόμματος Χάραλντ Βιλίμσκι και τον δημοτικό σύμβουλο της Βιέννης Γιόχαν Γκουντένους, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί ως πιθανότερη εκδοχή τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, τον οποίο ο ίδιος δεν φαίνεται να προτίθεται να απορρίψει.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ίδιος επιφυλάσσεται να κάνει χρήση των συνταγματικών δυνατοτήτων του και να απορρίψει συγκεκριμένα πρόσωπα ως υπουργούς, κάτι το οποίο, όπως ο ίδιος σημείωσε, εάν χρειαστεί, θα το τεκμηριώσει με δημόσια τοποθέτησή του.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Die Presse, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν επισήμανε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες ότι θεωρεί ιδιαίτερα ευαίσθητα δύο υπουργεία, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία φέρεται να ζητά να καλύψει με στελέχη του το Κόμμα των Ελευθέρων.

Μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να επιδιώκει να αναλάβει ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και το Εξωτερικών ο υποψήφιος των Ελευθέρων στις περυσινές αυστριακές προεδρικές εκλογές και δεύτερος αντιπρόεδρος της προηγούμενης αλλά και της νέας αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας στη Βιέννη αρνήθηκε απόψε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Die Presse, ενώ ο γενικός γραμματέας των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ σε αποψινές δηλώσεις του τόνισε πως δεν σχολιάζει πληροφορίες τρίτων για υποτιθέμενες δηλώσεις του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου, με τον οποίο, όπως σημείωσε, ο αρχηγός των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε έχει «καλή βάση συζήτησης».

Κατά την άποψη του Κικλ, σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων συνασπισμού είναι νωρίς να γίνονται εικασίες ως προς τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά καθήκοντα.

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ως αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, νικητή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, έχει λάβει από τον πρόεδρο Βαν ντερ Μπέλεν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σε συνέντευξή του την περασμένη Παρασκευή στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» είχε αναφέρει πως προτίθεται να «σεβαστεί» τα περιθώρια που έχει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης, «αλλά υπενθυμίζω πως το Κόμμα των Ελευθέρων θα είναι ο μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό».

Ο 31χρονος εντολοδόχος καγκελάριος επισήμανε στη συνέντευξή του ότι ως επικεφαλής της μελλοντικής κυβέρνησης θα είναι «ιδιαίτερα ευαίσθητος» στο θέμα του αντισημιτισμού, γιατί, όπως σημείωσε, η Αυστρία έχει στο θέμα αυτό μία ιστορική ευθύνη, ενώ μία προϋπόθεση είναι επίσης, η μελλοντική κυβέρνηση να είναι «φιλοευρωπαϊκή».

Ο Κουρτς είχε αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα της Le Monde, εάν ο ίδιος θα θελήσει να ζητήσει από το Κόμμα των Ελευθέρων να εγκαταλείψει την κοινή παράταξη στην οποία βρίσκονται οι Ελεύθεροι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το γαλλικό ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ