ΚΟΣΜΟΣ

Συρρικνώνονται τα εδάφη του ISIS σε Συρία και Ιράκ - Στρατιωτικά οι τζιχαντιστές έχουν νικηθεί

Συρρικνώνονται τα εδάφη του ISIS σε Συρία και Ιράκ - Στρατιωτικά οι τζιχαντιστές έχουν νικηθεί
Φωτογραφία αρχείου Reuters/Alaa Al-Marjani

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν μέσα σε μερικές ώρες τη Ράουα, την τελευταία περιοχή της χώρας που βρισκόταν ακόμη υπό τον έλεγχο του αυτοαποκαλούμενου ισλαμικού κράτους.

Λιγότερες από τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης, η ιρακινή στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε την «απελευθέρωση του συνόλου της Ράουα όπου η ιρακινή σημαία υψώθηκε στα επίσημα κτίρια», μετέδωσε το Reuters.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός και αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, χαιρέτησε την «απελευθέρωση σε χρόνο ρεκόρ» και υπογράμμισε πως οι ιρακινές δυνάμεις «συνεχίζουν τις επιχειρήσεις σάρωσης της ερήμου προκειμένου να ασφαλίσουν τα σύνορα με τη Συρία».

«Στρατιωτικά, το ISIS έχει νικηθεί, αλλά τώρα θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε τα κατάλοιπά του για να εξαλείψουμε την παρουσία του», εξήγησε κατά την ανακοίνωση της νίκης στη Ράουα ο στρατηγός Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος της ιρακινής στρατιωτικής διοίκησης.

«Οι ώρες του ψευδο-χαλιφάτου είναι μετρημένες», έγραψε στο Twitter ο απεσταλμένος του Aμερικανού προέδρου, Μπρετ ΜακΓκεργκ.

Ο συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως το Ντάες έχει χάσει το 95% των εδαφών που είχε κατακτήσει το 2014 στη Συρία και στο Ιράκ.

Απέχοντας πολύ από τα μεγάλα τμήματα εδαφών τα οποία είχαν καταλάβει εκείνο τον χρόνο, οι τζιχαντιστές κατέχουν ακόμη την πόλη Μπουκαμάλ στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ, και ορισμένες ερημικές περιοχές από τη μία και την άλλη πλευρά των πορωδών συνόρων των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ