ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Καταδίκασε το ρωσικό βέτο για τα χημικά όπλα στη Συρία

Λευκός Οίκος: Καταδίκασε το ρωσικό βέτο για τα χημικά όπλα στη Συρία
REUTERS/Brendan McDermid

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε έντονα το βέτο το οποίο άσκησε η Ρωσία στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καταρτίστηκε από την Ιαπωνία και προέβλεπε την παράταση της ισχύος της εντολής της διεθνούς ομάδας έρευνας για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία για έναν μήνα.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η αμερικανική προεδρία κρίνει ότι το ρωσικό βέτο αποτελεί ένα «καθαρό μήνυμα» ότι η Μόσχα δεν θεωρεί πως έχουν καμιά αξία οι ζωές των θυμάτων ή η τήρηση του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη διάπραξη επιθέσεων με τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι η Ρωσία άσκησε βέτο «για να προστατεύσει για άλλη μια φορά το καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ και τους τρομοκράτες που χρησιμοποιούν χημικά όπλα στη Συρία».

Την Πέμπτη, η Ρωσία άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο απόφασης που προέβλεπε να παραταθεί η εντολή του λεγόμενου Κοινού Μηχανισμού Έρευνας (JIM) για έναν χρόνο. Αμέσως μετά, η ρωσική πρόταση για την παράταση της εντολής της κοινής ομάδας έρευνας του ΟΗΕ και του ΟΗΕ απορρίφθηκε, αφού δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους κρατών-μελών του ΣΑ.

Με αυτό η Ρωσία έχει πλέον ασκήσει 11 φορές βέτο σε σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη δράσης στη Συρία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα, το 2011.

Ρωσικό βέτο και στο ιαπωνικό σχέδιο απόφασης για τα χημικά στη Συρία

Η Ρωσία άσκησε βέτο την Παρασκευή στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το οποίο είχε καταρτιστεί από την Ιαπωνία και προέβλεπε την παράταση για έναν μήνα της εντολής της διεθνούς ομάδας που ερευνά τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ