ΚΟΣΜΟΣ

Τελειώνει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Τελειώνει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση της νέας γερμανικής κυβέρνησης
REUTERS/Axel Schmidt

Αύριο, Κυριακή στις 19:00 εκπνέει η προθεσμία που έχουν τα κόμματα της Γερμανίας προκειμένου να ολοκληρώσουν στις διαπραγματεύσεις τους και να ανακοινώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σε βασικά «αγκάθια» έχουν αναδειχθεί η πολιτική για το κλίμα, με τους Πράσινους να διεκδικούν γενναιότερη μείωση στην εκπομπή καυσαερίων, το μεταναστευτικό, όπου οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) προβάλλουν σοβαρές αντιρρήσεις κυρίως στο ζήτημα της επανένωσης οικογενειών προσφύγων αλλά και στο ανώτατο όριο προσφύγων που θα δέχεται η χώρα και ο φόρος αλληλεγγύης που καταβάλλεται για την επανένωση της Γερμανίας, η κατάργηση του οποίου αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση των Φιλελευθέρων (FDP).

«Το βράδυ θα έχουμε μια αίσθηση για το αν τελικά θα λειτουργήσει», δήλωσε ο Βαυαρός Πρωθυπουργός και Αρχηγός του CSU Χορστ Ζεεχόφερ, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας CDU/CSU δήλωσε ότι «οι επόμενες δύο ημέρες θα είναι αποφασιστικές».

2017 11 16T180253Z 1982181015 RC1DE4FAA600 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

Μία ματιά στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων/REUTERS/Hannibal Hanschke

Παρέμβαση στο θέμα πραγματοποίησε σήμερα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην «Welt am Sonntag» συνέστησε στους εμπλεκόμενους να μην τους καταλαμβάνει «ο πανικός νέων εκλογών», καθώς η διαδικασία που ακολουθείται έως τώρα δεν είναι ασυνήθιστη.

«Υπάρχουν πάντα προσπάθειες από τα κόμματα να ανεβάσουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά τα κέρδη τους πριν προχωρήσουν. Αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δεν διαφέρει και τόσο από αυτό που συνέβαινε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε, κάλεσε ωστόσο όλους να ανταποκριθούν στην ευθύνη τους απέναντι στη χώρα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ