ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Μουγκάμπε

Παραιτήθηκε ο Μουγκάμπε
REUTERS

Παραιτήθηκε, έπειτα 37 χρόνια στην εξουσία, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, μετά από την ανάληψη εξουσίας από το στρατό και την απειλή για εκδίωξή του από την ηγεσία του κόμματος. 

Ο 96χρονος Μουγκάμπε και ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες του κόσμου, είχε έρθει αντιμετώπος με την πιθανότητα απομάκρυνσης από το αξίωμά του μετά την έναρξη της διαδικασίας από το κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Jacob Mudenda, έκανε γνωστό ότι ο Μουγκάμπε δήλωσε την παραίτησή του με μια επιστολή και λίγο αργότερα αναστάλθηκε η συζήτηση που είχε ξεκινήσει για την καθαίρεση και την παραπομπή του.

Με την ανακοίνωση της παραίτησης, ξέσπασαν πανηγυρισμοί μέσα και έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου στη Χαράρε.

Σημειώνεται πως η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος, ZANU-PF είχε ορίσει νωρίτερα τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, ως νέο ηγέτη του.

Ήταν η αποπομπή από τον Μουγκάμπε του Μνανγκάγκουα από τον θώκο του αντιπροέδρου -που άνοιξε τον δρόμο στη σύζυγό του Γκρέις προκειμένου να τον διαδεχθεί- που οδήγησε τον στρατό να καταλάβει την εξουσία.

Η ορκωμοσία του θα γίνει εντός των επόμενων 48 ωρών και θα παραμείνει το υπόλοιπο της θητείας του Μουγκάμπε μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών.

Ο Μουγκάμπε έχει κυβερνήσει τη Ζιμπάμπουε από το 1987, καθιστώντας τον έναν από τους ηγέτες με τη μεγαλύτερη θητεία στον κόσμο. Η Ζιμπάμπουε έχει από καιρό δεχτεί κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Λίγο νωρίτερα, οι Ηνωμένες Πολιτείας ζήτησαν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, αποκαλώντας "ιστορική στιγμή" την παραίτηση του Μουγκάμπε από την εξουσία.

«Όποια βραχυπρόθεσμα μέτρα και αν λάβει η κυβέρνηση, ο δρόμος θα πρέπει να οδηγήσει σε ελεύθερες και δίκες εκλογές, χωρίς αποκλεισμούς», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Χαράρε, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ