ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Κυβερνητικό στέλεχος πληρώνει αδρά όποιον... αποκεφαλίσει διάσημη ηθοποιό (pics&vid)

Ινδία: Κυβερνητικό στέλεχος πληρώνει αδρά όποιον... αποκεφαλίσει διάσημη ηθοποιό (pics&vid)
EPA/IAN LANGSDON

Μία κινηματογραφική ταινία έχει προκαλέσει την οργή των συντηρητικών κύκλων της Ινδίας. Επιφανείς πολιτικοί της χώρας έχουν καταφερθεί κατά της παραγωγής, ενώ στις πλέον ακραίες αντιδράσεις συγκαταλέγεται η αμοιβή στελέχους του κυβερνητικού κόμματος για το… κεφάλι της πρωταγωνίστριας… κυριολεκτικά.

Η ταινία, ονόματι Padmavati, στηρίζεται μερικώς σε ιστορικά στοιχεία και έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις λόγω φημολογούμενων ερωτικών σκηνών μεταξύ μίας μυθικής ινδουιστικής βασίλισσας με έναν σουλτάνο που έχει εισβάλει στη χώρα. Οι σκηνοθέτες της ταινίας αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων σκηνών.

Την Κυριακή, μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Narendra Modi (BJP), ο Suraj Pal Amu, έδωσε αμοιβή 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον αποκεφαλίσει την πρωταγωνίστρια, Deepika Padukone. Φυσικά η εξωφρενική πρότασή του προκάλεσε σάλο και πολλοί ήταν αυτοί που του ζήτησαν να ανακαλέσει άμεσα.

Νωρίτερα, ένας ακραίος ινδουιστής είχε απειλήσει να κόψει τη μύτη της διάσημης ηθοποιού, πράγμα που οδήγησε στη σημαντική ενίσχυση της ομάδας ασφαλείας της, όπως αποκάλυψε στο CNNi ο Deven Bharti, επικεφαλής της αστυνομίας της Βομβάης. Πλέον τα γυρίσματα της ταινίας έχουν διακοπεί λόγω των απειλών κατά της ζωής της.

Ύστερα από μήνες απειλών και εντάσεων η παραγωγή της ταινίας εξέδωσε την Κυριακή ένα ανακοινωθέν, αναφέροντας πως αναβάλει την πρεμιέρα. Η απόφαση, παρότι αναγκαία για την ασφάλεια των ηθοποιών, έχει δημιουργήσει συζητήσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου εντός των συνόρων της Ινδίας.

Η αναβολή της πρεμιέρας δεν έχει ηρεμήσει τα πνεύματα όμως. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής υπουργός της πολιτείας Madhya Pradesh, η οποία ηγείται από το κόμμα του Modi, αποκάλυψε πως η ταινία, εάν τελικώς προβληθεί στους κινηματογράφους, θα απαγορευτεί στην πολιτεία του, εκτός εάν «κοπούν» οι προσβλητικές σκηνές.

Τι προκάλεσε τις αντιδράσεις

Η Deepika Padukone υποδύεται τον ρόλο της Padmavati, μίας μυθικής ινδουιστικής βασίλισσας που αυτοπυρπολείται για να μην πέσει στα χέρια του μουσουλμάνου κατακτητή, Alauddin Khilji, τον οποίον παίζει ο Ranveer Singh.

Η ιστορία της βασίλισσας Padmavati προέρχεται από ένα ποίημα του 16ου αιώνα. Ακαδημαϊκοί δεν έχουν αποδεχθεί ποτέ πως το κείμενο έχει ιστορική εγκυρότητα, παρότι ο Alauddin Khilji ήταν πραγματικό πρόσωπο.

«Έχουμε μία μυθική ιστορία η οποία αναφέρεται στον μυστικισμό», τόνισε ο Sunil Kumar, καθηγητής μεσαιωνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Δελχί.

Η ιστορία έχει να κάνει με την αναζήτηση του Θεού, επεσήμανε ο ίδιος. Η Padmavati είναι η προσωποποίησή της τελειότητας και οι άλλοι χαρακτήρες του καλού και του κακού, εξήγησε.

Δεν το βλέπουν όλοι έτσι όμως. Τον Ιανουάριο, μέλη της σκληροπυρηνικής ομάδας Karni Sena εισέβαλαν στα γυρίσματα της ταινίας και επιτέθηκαν στο συνεργείο και τον σκηνοθέτη.

Η δεξιά ινδουιστική ομάδα, που ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει μία ισχυρή ομάδα καστών στην Ινδία, έχει από τότε προχωρήσει σε βανδαλισμούς κινηματογράφων και έχει κάνει σειρά διαδηλώσεων ανά τη χώρα, υποστηρίζοντας πως η ταινία «παραποιεί» την ιστορία.

Ο σκηνοθέτης της κινηματογραφικής ταινίας Sanjay Leela Bhansali, ο οποίος είναι γνωστός και εντός των συνόρων της χώρας για τις πομπώδεις παραγωγές του, τόνισε πως έκανε «αυτή την ταινία με πολλή σεβασμό, υπευθυνότητα και επιμέλεια. Η ταινία τιμά το κουράγιο και τη θυσία της». «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκηνή μετά της Rani Padmavati και του Alauddin Khilji».

Release of Bollywood epic postponed amid death threats sent to female lead, by Huizhong Wu, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ