ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος είναι ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο άνθρωπος που καλείται να βγάλει τη Γερμανία από το αδιέξοδο

Ποιος είναι ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο άνθρωπος που καλείται να βγάλει τη Γερμανία από το αδιέξοδο
REUTERS/Axel Schmidt

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η «δουλειά» του Γερμανού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ περιορίζεται στο κόψιμο κάποιας κορδέλας σε κάποια εγκαίνια ή σε τυπικές πολιτικές εμφανίσεις. Το «ναυάγιο» των πολιτικών συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», όμως, τον αναγκάζει να βγει και πάλι στο πολιτικό προσκήνιο.

Πλέον, ο Στάινμαϊερ αναζητά έξοδο από το πολιτικό τέλμα –μια πρωτοφανή κατάσταση για την Γερμανία και την πρώτη μεγάλη μεταπολιτική κρίση.

Το ερώτημα που γεννάται, λοιπόν, είναι εάν ο Στάινμαϊερ έχει την πολιτική «στόφα» για να βγάλει τη Γερμανία από τη δεινή αυτή θέση.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναφέρει ότι αναλυτές επισημαίνουν ότι η βαθιά γνώση της πολιτικής γεωγραφίας της χώρας αλλά και η… διπλωματική του φινέτσα, αποτελούν αδιαμφισβήτητα «ατού» για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο 61χρονος Βάλτερ Στάινμαϊερ έγινε πρόεδρος της Γερμανίας τον Μάρτιο του 2017. Παλαιότερα, υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών, αντικαγκελάριος ενώ υπήρξε και προσωπάρχης του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Είναι γνωστός πάνω από όλα επειδή είναι ρεαλιστής. Έχει κυβερνήσει με την Μέρκελ αλλά έχει υπάρξει και αντίπαλός της στις κάλπες. Και τώρα θα είναι ένας από τους “βασικούς παίκτες” που θα προσπαθήσουν να την σώσουν» γράφει η γερμανική Deutsche Welle.

Κατά πολλούς, το γεγονός ότι ο Στάινμαϊερ είναι Σοσιαλδημοκράτης (SDP) αποτελεί το «κλειδί» της επίλυσης της πολιτικής κρίσης. «Ποτέ στην ιστορία μας δεν ήταν οι διπλωματικές δεξιότητες του προέδρου πιο σημαντικές απ’ ότι θα είναι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» έγραψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Προσπάθεια να αποφευχθεί το πολιτικό χάος

Το συντηρητικό κόμμα της Μέρκελ κατάφερε να κερδίσει τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλά, την επόμενη ημέρα, βρέθηκε χωρίς κυβερνητικό εταίρο.

Ο επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σουλτς αποφάσισε μετά τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα να μην συμμετάσχει στην κυβέρνηση αλλά να καθίσει στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Η συνεργασία του κόμματος της Μέρκελ (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) με το SPD ήταν και ο λόγος που η πολιτικός κατάφερε να παραμείνει στην καγκελαρία τα οκτώ από τα 12 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

2017 11 21T091930Z 1211871615 RC1D8BF62E20 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS


Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

Παρόλα αυτά, μετά από τέσσερις και πλέον εβδομάδες συζητήσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης Τζαμάικα, οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν και η Γερμανία «πλέει» σε αχαρτογράφητα νερά.

Ο Στάινμαϊερ πρέπει τώρα να… δελεάσει τους πολιτικούς ηγέτες είτε να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε να αποδεχτούν μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

2017 11 20T135055Z 253108141 RC1EE61089E0 RTRMADP 3 GERMANY POLITICS

Πηγή: REUTERS/Axel Schmidt

Σε μια σκληρή δήλωσή του μετά την συζήτησή του με την Μέρκελ τη Δευτέρα, ο Στάινμαϊερ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι υπέρ της τρίτης λύσης, δηλαδή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Αν οι πολιτικές δυνάμεις στην μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν μπορούν να συνεργαστούν για το εθνικό συμφέρον, θα υπάρξει δυσπιστία και ανησυχία τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε τροχιά σύγκρουσης με τον Σουλτς

Από αυτή και μόνο την «προειδοποίηση» φαίνεται ότι ο Στάινμαϊερ βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Μάρτιν Σουλτς. Παρότι προέρχονται από το ίδιο κόμμα, οι απόψεις τους για τα «επόμενα βήματα» απέχουν σημαντικά.

Ο Μάρτιν Σουλτς έχει κατακρίνει έντονα την κ. Μέρκελ το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά την ήττα του στις εθνικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο Γερμανός πρόεδρος, που είναι «βετεράνος» δύο κυβερνητικών συμμαχιών με επικεφαλής τη Μέρκελ, είπε ότι οι Γερμανοί δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να πάνε ξανά στις κάλπες. Κάλεσε δε, το κόμμα να εγκαταλείψει τη σκληρή στάση του.

Έτσι, ο Σουλτς και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα πρέπει να περιμένουν ευνοϊκή μεταχείριση από τον Στάινμαϊερ, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα όταν έγινε πρόεδρος. Ως πρώην προσωπάρχης του γραφείου του Σρέντερ ξέρει, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, πώς να χρησιμοποιεί την επιρροή του για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας πιθανότατα να δυσαρεστηθούν από αυτά που θα πει ο Στάινμαϊερ αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να προσποιηθούν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις του» γράφει η Deutsche Welle, και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, είναι μάλλον δύσκολο ο Στάινμαϊερ να καταφέρει να σχηματιστεί κυβέρνηση Τζαμάικα ή μια μεγάλη κυβέρνηση σχηματισμού. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να λάβει κάποιες δύσκολες αποφάσεις, που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο μέλλον της Γερμανίας» γράφει το γερμανικό δίκτυο.

Το «αφεντικό» της Μέρκελ

Ακόμη και σε περίπτωση που οι πολιτικές δυνάμεις δεν καταφέρουν να φτάσουν σε κάποια συμφωνία, ο Στάινμαϊερ οφείλει να προτείνει κάποιον για τη θέση του καγκελάριου. Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι δύσκολα θα πέσει άλλο όνομα στο τραπέζι, παρά μόνο αυτό της Άνγκελα Μέρκελ.

Το όνομα του υποψήφιου θα ψηφιστεί από την Μπούντεσταγκ αλλά ευτυχώς αρκεί μια απλή πλειοψηφία, την οποία η Μέρκελ διαθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ