ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αυστηρότερη δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

ΟΗΕ: Αυστηρότερη δράση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
Getty Images / ideal image/ David Ramos / Staff/ file photo

Το σοκαριστικό ρεπορτάζ από το CNNi το οποίο αποκάλυψε τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα στη Λιβύη, προκάλεσε ντόμινο αντιδράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα την Τρίτη μια απόφαση με την οποία απευθύνει την προτροπή να αναληφθεί σκληρότερη δράση για να παταχθούν η εμπορία ανθρώπων και οι σύγχρονες μορφές δουλείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση προτρέπει όλα τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν αυστηρότερους νόμους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διεξαγωγή ερευνών και την εξάρθρωση των δικτύων κακοποιών που επιδίδονται σε αυτή, καθώς και να προσφέρουν περισσότερη υποστήριξη στους επιζήσαντες των σύγχρονων μορφών σκλαβιάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι η εμπορία ανθρώπων δεν είναι απλώς έγκλημα, αλλά επίσης κι ένα ζήτημα που προσκόπτει την ανάπτυξη.

«Αποτροπή των καταστάσεων που οδηγούν στην εμπορία (ανθρώπων) σημαίνει αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού, όπως ορίζει η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», τόνισε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στο 15μελές ΣΑ.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν την εξάλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο όλων των μορφών καταναγκαστικής εργασίας και δουλείας μέχρι το 2030 καθώς και να τερματιστεί κάθε μορφή παιδικής εργασίας μέχρι το 2025, στο πλαίσιο των 17 Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΣΒΑ) που είχαν υιοθετηθεί το 2015 με σκοπό να τερματιστεί η φτώχεια, να προωθηθεί η ισότητα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση να προσφερθεί προστασία και περισσότερη βοήθεια στους μετανάστες που διατρέχουν κίνδυνο να πέσουν θύματα δικτύων διακινητών σε χώρες όπως η Λιβύη.

Ένα βίντεο που μετέδωσε προ ημερών το CNNi, στο οποίο καταγράφεται η «δημοπρασία» δύο Aφρικανών που πουλιούνται ως σκλάβοι, προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, με διαδηλώσεις να καταγράφονται από την Ευρώπη ως την Αφρική. Πολλοί, καλλιτέχνες, αστέρες του αθλητισμού, στελέχη του ΟΗΕ, έκαναν εκκλήσεις για να τερματιστεί η σκλαβιά.

«Τις τελευταίες ημέρες, όλοι μας αισθανθήκαμε φρίκη βλέποντας τις εικόνες των αφρικανών μεταναστών που πουλιούνταν σαν "εμπορεύματα" στη Λιβύη», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες πριν προσθέσει: «Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε αυτά τα εγκλήματα».

Άνθρωποι προς πώληση: Εκεί που ζωές μπαίνουν σε δημοπρασία για 400 δολάρια

Η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη του να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και να αξιοποιήσουν δεδομένα και τεχνολογίες για να πατάξουν την ιδιαίτερα προσοδοφόρα αυτή εγκληματική δραστηριότητα, που υπολογίζεται ότι αποφέρει παράνομα κέρδη ύψους τουλάχιστον 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο στα δίκτυα των δουλεμπόρων.

«Το να υπάρξει μια συντονισμένη αντίδραση από ολόκληρη την οικογένεια του ΟΗΕ θα είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της διεθνούς προσπάθειας για την καταπολέμηση της δουλείας», έκρινε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Μάθιου Ράικροφτ.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υπολογιζόταν ότι ήταν παγιδευμένοι σε διάφορες σύγχρονες μορφές σκλαβιάς το 2016, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ΔΟΕ) και την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free Foundation.

Κονγκό, Μπουρκίνα Φάσο και Νίγηρας ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη για διαβουλεύσεις, μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης μιας αγοράς αφρικανών σκλάβων κοντά στην Τρίπολη.

Η Κινσάσα θέλει να ενημερωθεί για «την πραγματική κατάσταση» στη Λιβύη και θα προχωρήσει εάν υπάρχει ανάγκη σε «μια αποστολή επαναπατρισμού» πολιτών της ΛΔ Κονγκό σε περίπτωση που έχουν πέσει θύματα δουλεμπόρων, ανέφερε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λεονάρντ Σε Οτεκιτουντού.

Ο ΥΠΕΞ της ΛΔ Κονγκό εξάλλου προτείνει «το μεταναστευτικό ζήτημα να εγγραφεί ως προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της προσεχούς συνόδου Αφρικής-Ευρώπης στην Αμπιτζάν», κατά την ίδια ανακοίνωση.

Η Μπουρκίνα Φάσο επίσης ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λιβύη, όπως και ο Νίγηρας, μετά τη μετάδοση την περασμένη εβδομάδα ενός σοκαριστικού ρεπορτάζ από το CNNi το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη του σκλαβοπάζαρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ