ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Συμφωνία για τον επαναπατρισμό των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ
REUTERS/Navesh Chitrakar

Η Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές υπέγραψαν μια συμφωνία για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων Ροχίνγκια, δήλωσε ανώτερος Βιρμανός αξιωματούχος.

«Είμαστε έτοιμοι να τους δεχθούμε το συντομότερο δυνατό, αφού το Μπαγκλαντές μας στείλει τα έγγραφα», δήλωσε ο Μιντ Κιέντ, μόνιμος γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Μετανάστευσης και Πληθυσμού της Μιανμάρ αναφερόμενος στις αιτήσεις καταγραφής που πρέπει να συμπληρώσουν οι Ροχίνγκια με τα προσωπικά τους στοιχεία προτού μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μιανμάρ επεσήμανε ότι ο χαρακτηρισμός «εθνοκάθαρση» που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να περιγράψουν τις διώξεις του στρατού εναντίον των Ροχίνγκια δεν βοηθά και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει τον στρατό της Μιανμάρ ότι επιδίδεται σε φόνους, μαζικούς βιασμούς και άλλες ωμότητες εις βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Μαζικός ξεριζωμός: Το δράμα των Ροχίνγκια από drone

Από τα τέλη Αυγούστου εξαιτίας των διώξεων αυτών περισσότεροι από 600.000 Ροχίνγκια έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπαγκλαντές. Η στρατιωτική αυτή επιχείρηση ισοδυναμεί με «εθνοκάθαρση», κατήγγειλαν χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα», σχολίασε ο Νικολάι Λιστοπαντόφ από τη Γιανγκόν. «Αντίθετα, μπορεί να την επιδεινώσει, να ρίξει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

Το δράμα των Ροχίνγκια σε Μιανμάρ και Μπαγκλαντές μέσα από τα μάτια του Ελληνοαμερικανού Π. Κολοβού

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν με μια ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την οποία καλούσε τη Μιανμάρ «να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η χρήση υπερβολικής βίας από τον στρατό» και η οποία εξέφραζε «την έντονη ανησυχία για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ωστόσο Πεκίνο και Μόσχα αντιτάχθηκαν στην επιβολή αυστηρότερων μέτρων εις βάρος της Μιανμάρ και την άσκηση επιπλέον πίεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ