ΚΟΣΜΟΣ

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης λόγω της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία

Καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις της ευρωζώνης λόγω της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία
REUTERS/Fabrizio Bensch

Αναμένεται να υπάρξουν «καθυστερήσεις» στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης, λόγω της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκίντερ Έτινγκερ.

Για όλα τα θέματα που αφορούν τον ρόλο που θα έχει στο μέλλον ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, έναν προϋπολογισμό ή έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, «δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση χωρίς τη Γερμανία», είπε ο Έτινγκερ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Κατά συνέπεια θα υπάρξουν πιθανόν καθυστερήσεις», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα».

«Είναι πιο πολύπλοκο χωρίς γερμανική κυβέρνηση παρά με μια ολόφρεσκη κυβέρνηση», δήλωσε επίσης υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πληγή στο Γαλλικό πρακτορείο. Αλλά «δεν είναι το τέλος του κόσμου αν χρειαστεί να αναβάλουμε τις μεταρρυθμίσεις για λίγους μήνες», δήλωσε ακόμη ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις αυτές αντιβαίνουν στην επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: την Τρίτη ο εκπρόσωπός της δήλωσε πως η Ευρώπη «δεν θα κάνει διάλειμμα», παρά την πολιτική κρίση στη Γερμανία.

Έτσι, οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν στις 6 Δεκεμβρίου, όπως είχαν πει, τα σχέδιά τους για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που αναμένεται να αποτελέσουν στη συνέχεια αντικείμενο μιας πρώτης συζήτησης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αρχηγών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις 15 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Κριστόφ Καστανέρ, εκτίμησε από την πλευρά του πως «οποιαδήποτε αδυναμία της Γερμανίας μπορεί να είναι ένα ισχυρό πλήγμα» για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Παρισιού.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Έτινγκερ προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα έχει η λεπτή θέση της προσωρινής γερμανικής κυβέρνησης. «Υπάρχει ένας περιορισμός στον τρόπο που μιλάει κανείς όταν υπάρχει μια προσωρινή κυβέρνηση», είπε, απευθύνοντας έκκληση για τον σχηματισμό το ταχύτερο δυνατό νέας κυβέρνησης στη Γερμανία.

Άφησε, επίσης, να εννοηθεί πως αυτό μπορεί να συνέβαλε στην αποτυχία τη Δευτέρα των υποψηφιοτήτων της Βόνης και της Φρανκφούρτης να φιλοξενήσουν τις δύο υπηρεσίες της ΕΕ, που θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Λονδίνο, λόγω του Brexit.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Έτινγκερ, Χριστιανοδημοκράτης όπως και η Άνγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για την απώλεια επιρροής της Γερμανίας λόγω της κρίσης στο Βερολίνο, ασκώντας πίεση στους Σοσιαλδημοκράτες να συνασπιστούν με τους συντηρητικούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ