ΚΟΣΜΟΣ

Ουγκάντα: Συνελήφθησαν για προδοσία δημοσιογράφοι που κατήγγειλαν τον πρόεδρο Μουσέβενι

Ουγκάντα: Συνελήφθησαν για προδοσία δημοσιογράφοι που κατήγγειλαν τον πρόεδρο Μουσέβενι
Φωτογραφία Αρχείου REUTERS/James Akena/File Photo

Ένα άρθρο σε εφημερίδα περί φημολογούμενης εμπλοκής του προέδρου της Ουγκάντα, Γιουέρι Μουσέβενι, σε μια συνομωσία για την ανατροπή του ομολόγού του από τη Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, οδήγησε στη σύλληψη οκτώ διευθυντικών στελεχών του μέσου με την κατηγορία της «προδοσίας».  

Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στην σκανδαλοθηρική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας Red Pepper, συλλαμβάνοντας τους δημοσιογράφους τους οποίους κατηγόρησαν ότι δημοσίευσαν ένα ψευδές άρθρο την προηγούμενη μέρα.

Στο άρθρο, ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι η Ρουάντα πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μουσέβενι σχεδιάζει την ανατροπή του προέδρου Καγκάμε.

Εκτός από προδοσία, οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται επίσης για «δημοσίευση προσβλητικού περιεχομένου και πληροφοριών επιζήμιων για την εθνική ασφάλεια», τόνισε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Εμιλιάν Καγίμα και ο δικηγόρος των κατηγορουμένων Ντίκενς Μπιαμπουκαμά στο Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν έχει γνωστό πότε θα δικαστούν οι δημοσιογράφοι.

Οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων και δημοσιογράφοι καταγγέλλουν τις αυξανόμενες παρενοχλήσεις και εκφοβισμό ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Red Pepper, έκαναν λόγο σε δημοσιεύματα για εντάσεις μεταξύ της Ουγκάντας και της γειτονικής Ρουάντα γύρω από διαμάχες σε ζητήματα οικονομίας και ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ουγκάντας διέψευσε τα δημοσιεύματα, κάνοντας λόγο για φήμες και επέμεινε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ