ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Εισροή υδάτων προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο αγνοούμενο υποβρύχιο

Αργεντινή: Εισροή υδάτων προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο αγνοούμενο υποβρύχιο
REUTERS/ MARCOS BRINDICCI

Σχεδόν δύο εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που χάθηκαν τα ίχνη του υποβρυχίου ARA San Juan του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής, με τις ελπίδες των συγγενών των 44 μελών του πληρώματος να μειώνονται συνεχώς.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού δήλωσε τη Δευτέρα πως σημειώθηκε εισροή υδάτων στο σύστημα εξαερισμού του υποβρυχίου, προκαλώντας βραχυκύκλωμα στην μπαταρία, προτού χαθεί το σήμα του.

Το υποβρύχιο ειδοποίησε την βάση για την εισροή υδάτων και δόθηκε εντολή στο πλήρωμα να επιστρέψει στο Mar del Plata.

«Έπρεπε να απομονώσουν την μπαταρία και να συνεχίσουν την πορεία κάτω από το νερό προς την βάση Mar del Plata, χρησιμοποιώντας μια άλλη μπαταρία», ανέφερε ο Enrique Balbi εκπρόσωπος του Ναυτικού, σε συνέντευξη Τύπου.

Την ίδια ώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο νότιο Ατλαντικό δυσχεραίνουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου, ενώ υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα οξυγόνου.

Το υποβρύχιο Σαν Χουάν είχε αποθέματα οξυγόνου για επτά ημέρες όταν έδωσε τελευταία φορά το στίγμα του σε απόσταση σχεδόν 483 χλμ από τις ακτές.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αργεντινής εξέδωσε προειδοποίηση για «ισχυρούς ανέμους ταχύτητας 50 έως 90 χλμ την ώρα, με (σφοδρές) ριπές» στην επαρχία Τσουμπούτ, απ’ όπου αποπλέουν τα πλοία που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις ερευνών.

Οι συγγενείς του πληρώματος προσπαθούν να επικεντρωθούν στο ενδεχόμενο το υποβρύχιο να κατάφερε να ανέβει στην επιφάνεια αφότου εξαφανίστηκε και μπόρεσε να ανατροφοδοτηθεί με οξυγόνο.

Αν και οι πληροφορίες ότι ανιχνεύτηκε ένας ξαφνικός, σφοδρός υποθαλάσσιος ήχος κοντά στην περιοχή απ’ όπου έδωσε το τελευταίο του στίγμα το υποβρύχιο υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως εξερράγη έπειτα από πρόβλημα στο ηλεκτρολογικό του σύστημα, ο Όσκαρ Βαγιέχος, ο πατέρας ενός μέλος του Σαν Χουάν λέει ότι ο ίδιος και η οικογένειά του αρνούνται να πιστέψουν ότι ο γιος του δεν θα επιστρέψει ζωντανός.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε» τόνισε ο πατέρας του αγνοούμενου αξιωματικού και ο ίδιος βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού. Άλλοι, ωστόσο, δεν είναι πλέον τόσο βέβαιοι.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας» δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Reuters η Μαρία Βικτόρια Μοράλες, η μητέρα του Λουίς Γκαρθία, ενός ηλεκτρολόγου τεχνικού που ταξίδευε στο υποβρύχιο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε στην θαλάσσια περιοχή μη επανδρωμένα υποβρύχια σκάφη που είναι εξοπλισμένα με ηχοεντοπιστικά συστήματα σόναρ για να συνδράμουν στις έρευνες. Την Παρασκευή έφθασε στην Αργεντινή ένα ρωσικό αεροσκάφος που μεταφέρει ειδικό εξοπλισμό ερευνών ικανό να φθάνει σε βάθος 6.000 μέτρων.

Στις έρευνες συμμετέχουν περίπου 30 πλοία και αεροσκάφη και 4.000 άνδρες από τις 13 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ