ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές συλλήψεις για τα επεισόδια στη Βουλή της πΓΔΜ τον Απρίλιο

Μαζικές συλλήψεις για τα επεισόδια στη Βουλή της πΓΔΜ τον Απρίλιο
EPA/GEORGI LICOVSKI

Σε μαζικές συλλήψεις προχωρά από το πρωί η αστυνομία της πΓΔΜ για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στη Βουλή από υποστηρικτές του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι στα τέλη Απριλίου.

Από το πρωί της Τρίτης έχουν συλληφθεί 15 άτομα από τα 35 για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Οι αρχές πέρασαν «χειροπέδες» και σε τρεις βουλευτές του κόμματος του Ν. Γκρουέφσκι, που κατηγορούνται ότι άνοιξαν τις πόρτες της Βουλής για να εισέλθουν μέσα οι διαδηλωτές του VMRO-DPMNE. Την ίδια ώρα, συνελήφθη και ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, που κατηγορείται για αδράνεια των αστυνομικών την ώρα της εισβολής στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Σκοπίων για να απολογηθούν και να ακούσουν τις κατηγορίες που τους βαρύνουν.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκολα Γκρούεφσκι, αμέσως μετά τις πρώτες συλλήψεις, κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματός του σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων, για σήμερα το απόγευμα.



Στις 27 Απριλίου, εκατοντάδες υποστηρικτές του Νίκολα Γκρούεφσκι εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ μετά την εκλογή -για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας- Αλβανού πρόεδρου της Βουλής.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του Ζόραν Ζάεφ και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν τον Ταλάτ Τζαφέρι για πρόεδρο του Κοινοβουλίου.



Τα επεισόδια που προκάλεσαν οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE καταδικάστηκαν έντονα από τη Διεθνή Κοινότητα και λειτούργησαν καταλυτικά για την απομάκρυνση από την εξουσία της χώρας του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι. Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ σχηματίστηκε στα τέλη Μαϊου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ