ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτείται η αντιπρόεδρος Φιτζέραλντ για την αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ιρλανδία

Παραιτείται η αντιπρόεδρος Φιτζέραλντ για την αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ιρλανδία
REUTERS

Η αντιπρόεδρος της Ιρλανδίας, Φράνσις Φιτζέραλντ, βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου το οποίο την υποχρέωσε σε παραίτηση ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα, την ώρα που οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται στο κρισιμότερο σημείο.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η Φράνσις Φιτζέραλντ συμφώνησε να παραιτηθεί, όπως απαιτούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έπειτα από τη νέα δημοσιοποίηση εγγράφων σύμφωνα με τα οποία η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χειρίστηκε με αμφιλεγόμενο τρόπο εσωτερικό πληροφοριοδότη της αστυνομίας σχετικά με υπόθεση διαφθοράς στο σώμα.

Το Fianna Fail, το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, είπε ότι η παραίτησή της σημαίνει ότι θα αποφευχθούν οι εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η πολιτική κρίση στην Ιρλανδία έρχεται την ώρα που ο πρωθυπουργός καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Μεγάλης Βρετανίας για το Brexit. O Βαράντκαρ θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτό, να ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν έχει καταγραφεί πρόοδος σχετικά με το ζήτημα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της βρετανικής επικράτειας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα σύνορα - το μοναδικό χερσαίο τμήμα μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ - είναι ένα από τα τρία ζητήματα που οι Βρυξέλλες επιθυμούν να επιλύσουν πριν αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες σχετικά με το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ και να περάσουν στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν το εμπόριο, όπως θέλει η Βρετανία.

Την ίδια ώρα ο Βαράντκαρ, φαίνεται απρόθυμος να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός και η διαχείριση της κρίσης μέχρι στιγμής έχει επιφέρει πλήγμα στο κυβερνητικό κόμμα Fine Gael αλλά και στις σχέσεις με το Fianna Fail.

Μέλη της αντιπολίτευσης από το κόμμα των Εργατικών και του Sinn Fein δήλωσαν πως παρά την παραίτηση της Φιτζέραλντ, είναι πιθανό να γίνουν πρόωρες εκλογές στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ