ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου παρουσίασε έγγραφα που συνδέουν τον Ερντογάν με οffshore

Τουρκία: Ο Κιλιτσντάρογλου παρουσίασε έγγραφα που συνδέουν τον Ερντογάν με οffshore
EPA/ CHP PRESS OFFICE/ZIYA KOSEOGLU HANDOUT

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας βάζουν έγγραφα που παρουσίασε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τα οποία φέρονται να αποδεικνύουν ότι μέλη της οικογένειας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκαναν συναλλαγές ύψους 15 εκατ. δολαρίων με offshore εταιρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Κιλιτσντάρογλου, ο στενός οικογενειακός κύκλος του Ερντογάν –μεταξύ των οποίων ο αδελφός του, ο γιος του και ένας συνεργάτης του- προχώρησαν σε συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων με την εταιρία Bellway Limited, που εδρεύει στον φορολογικό παράδεισο της Νήσου του Μαν τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012.

«Έχουμε όλα τα αρχεία αυτής της εταιρίας» είπε ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του CHP στο κοινοβούλιο. Τόνισε, επίσης, ότι έχει στη διάθεσή του όλα τα έγγραφα των οικονομικών συναλλαγών.

«Ζητάς από τους συμπολίτες σου να πληρώνουν τους φόρους τους (...) ενώ στέλνεις τα ίδια τα παιδιά σου, τους συγγενείς σου, να ιδρύσουν μια εταιρεία σε ένα νησί και να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, και συνέχισε: «Αν είσαι έντιμος, θα κάνεις αυτό που πρέπει».

Οι βουλευτές του CHP αποδοκίμασαν έντονα τον Ερντογάν, φωνάζοντας ρυθμικά: «Ταγίπ, παραιτήσου!».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αχμέτ Οζέλ, τον δικηγόρο του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, o Oζέλ προέτρεψε τον Κιλιτσντάρογλου να παραδώσει τα έγγραφα αυτά στη Δικαιοσύνη και ισχυρίστηκε ότι οι λογαριασμοί που σχετίζονται με τον Ερντογάν είναι «ψεύτικοι».

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για «ψευδείς κατηγορίες».

«Μου είπες ότι θα είμαι ένας τιποτένιος, εάν δεν μπορώ να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου. Ορίστε, εδώ είναι τα χαρτιά. Ποιος είναι ο τιποτένιος τώρα;» είπε ο Κιλιτσντάρογλου, που παράλληλα ζήτησε από τον Ερντογάν να αποδείξει ότι ξόδεψε 30 δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες. «Πού είναι αυτά τα χρήματα; Θα απαντήσεις στη Δικαιοσύνη» είπε ο ίδιος.

Την Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε τον Κιλιτσντάρογλου να αποδείξει ότι έχει καταθέσεις στο εξωτερικό.

«Αν ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μια δεκάρα στο εξωτερικό, (ο Κιλιτσντάρογλου) πρέπει να το αποδείξει. Αν αποδειχθεί, δεν θα μείνω στον προεδρικό θώκο ούτε ένα λεπτό (...). Σε ποια οφσόρ τράπεζα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν λογαριασμό; Απόδειξέ το. Αν δεν μπορείς να το αποδείξεις, εσύ πρέπει να εγκαταλείψεις την πολιτική. Αν το κάνεις, εγώ θα εγκαταλείψω την πολιτική και το αξίωμά μου, την προεδρία» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος από την Κωνσταντινούπολη.

2017 11 28T131512Z 514409251 RC147C9E8E30 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA USA TURKEY


Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Την Παρασκευή, οι δικηγόροι του Ερντογάν υπέβαλαν μήνυση εναντίον του αρχηγού του CHP για συκοφαντική δυσφήμηση και απαιτούν αποζημίωση, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης προέτρεψε, επίσης, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ να παραιτηθεί επειδή τα ονόματα των γιών του συνδέθηκαν με τα λεγόμενα Paradise Papers.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν, ο Ερκάν και ο Μπουλέντ, οι γιοι του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, είναι οι μοναδικοί μέτοχοι δύο ναυτιλιακών εταιρειών καταχωρισμένων στη Μάλτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ