ΚΟΣΜΟΣ

Η Δαμασκός συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα

Η Δαμασκός συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα
REUTERS/Bassam Khabieh

Η Συρία δέχθηκε να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα, μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και για την οποία ισχύει ήδη μια συμφωνία «αποκλιμάκωσης», όπως δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα.

 

«Μόλις ενημερώθηκα από τους Ρώσους κατά τη συνάντηση της P5», που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στη Γενεύη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, «ότι πρότειναν –και ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε– την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Γούτα» δήλωσε στα ΜΜΕ, μετά το τέλος συνάντησης με αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Υπό πολιορκία από το 2013 από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, η Γούτα είναι μία από τις τελευταίες περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία και αποτελεί μία από τις τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν στη χώρα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η βία.

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται κλιμάκωση της βίας στην περιοχή με πλήγματα από αέρος και από πυροβολικό και πυρά ανταρτών εναντίον τομέων της πρωτεύουσας.

Στις 9 Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ ζήτησε την απομάκρυνση 400 ασθενών, 29 από τους οποίους διέτρεχαν κίνδυνο θανάτου, από την ανατολική Γούτα, όπου περίπου 400.000 κάτοικοι υφίστανται μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Από τότε «δεν έχει γίνει καμία απομάκρυνση», δήλωσε από τη Γενεύη εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), ο Γενς Λέρκε.

«Οι μετακινήσεις ανάμεσα στις πόλεις (της ανατολικής Γούτα) είναι εξαιρετικά περιορισμένες λόγω της κατάστασης από πλευράς ασφαλείας των τελευταίων εβδομάδων, κάτι που προκαλεί επιπλέον δεινά στον άμαχο πληθυσμό που αντιμετωπίζει ήδη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης από ανθρωπιστική άποψη λόγω έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προμηθειών», είπε.

Παρά την ανασφάλεια, το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα κατάφερε να διανείμει τρόφιμα σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στην ανατολική Γούτα από τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα, μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα εισήλθε στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Γραφείο ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ έγραψε στο τουίτερ πως αυτοκινητοπομπή «εισήλθε στη Νασαμπιγέ στην Ανατολική Γούτα για να παραδώσει διατροφική και υγειονομική βοήθεια σε 7.200 ανθρώπους που την έχουν ανάγκη».

Εκπρόσωπος της Ocha η Λίντα Τομ, διευκρίνισε πως ένα μέρος της βοήθειας αυτής προορίζεται για την αντιμετώπιση του «υποσιτισμού» στην περιοχή. Πολλά φάρμακα προορίζονται για την αντιμετώπιση «τραυματισμών», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως δεν πρόκειται για χειρουργικό υλικό.

2017 11 27T180306Z 822152213 RC1F63D3E130 RTRMADP 3 MIDEAST CRISIS SYRIA GHOUTA

REUTERS/Bassam Khabieh

Η προηγούμενη παράδοση βοήθειας στη Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, έγινε στις 12 Νοεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ