ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν αρνήθηκε πρόσβαση στον εναέριο χώρο του σε αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπορίσοφ

Το Ιράν αρνήθηκε πρόσβαση στον εναέριο χώρο του σε αεροσκάφος που μετέφερε τον Μπορίσοφ
REUTERS

Το Ιράν αρνήθηκε την πρόσβαση στον εναέριο χώρο του σε αεροσκάφος της βουλγαρικής κυβέρνησης, που μετέφερε τον Πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στο Ριάντ όπου είχε προγραμματισμένη συνάντηση, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Η Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το αεροπλάνο είχε όλες τις απαραίτητες άδειες για να πετάξει πάνω από το Ιράν με κατεύθυνση προς το Ριάντ αργά την Τρίτη, αλλά μόλις εισήλθε στον εναέριο χώρο του Ιράν του ζητήθηκε από τις ιρανικές αρχές να απομακρυνθεί.

Η Ζαχάριεβα, μέρος της αντιπροσωπείας που επέβαινε στο αεροπλάνο, δήλωσε ότι το αεροσκάφος έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία μετά από μια, όπως είπε «ανεξήγητη απόρριψη τελευταίας στιγμής» από το Ιράν. Είπε ότι το αεροπλάνο έπρεπε να πάρει άδεια να πετάξει μέσω του ιρακινού εναέριου χώρου, στα δυτικά του Ιράν, προτού φτάσει τελικά στον τελικό του προορισμό.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη ενημέρωσε τη Σόφια ότι η άρνηση πρόσβασης οφείλεται σε μια ελαφρά παράκαμψη του αεροπλάνου από τη σχεδιαζόμενη διαδρομή, γεγονός που διαψεύδουν οι βουλγαρικές αρχές, οι οποίες κάλεσαν τον Ιρανό διπλωμάτη στη Βουλγαρία ώστε να δώσει εξηγήσεις.

«Το κυβερνητικό αεροσκάφος είχε εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες διπλωματικές άδειες για να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο του Ιράν», δήλωσε η Ζακάριεβα.

Ο Ιρανός διπλωμάτης, Χασάν Ντατάζι, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την υπόθεση και την περιέγραψε ως «τεχνικά εσφαλμένη αντίληψη», σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας μετά τη συνάντηση.

Ο Μπορίσοφ είναι ο πρώτος Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία. Η Βουλγαρία θα αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο για έξι μήνες.

Το αεροπλάνο μετέφερε επίσης τον πρώην βούλγαρο βασιλιά Συμεών Σαξ-Κόμπουργκ και τέσσερις άλλους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ