ΚΟΣΜΟΣ

Ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI ο Μάικλ Φλιν

Ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI ο Μάικλ Φλιν
REUTERS/Jonathan Ernst

Την ενοχή του παραδέχτηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο ο Μάικλ Φλιν, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στο FBI. Ο Μάικλ Φλιν, ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, δεσμεύτηκε ότι "θα συνεργαστεί πλήρως" με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. 

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Φλιν είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Φέρεται ότι μίλησε με ένα "υψηλόβαθμο στέλεχος" που βρισκόταν στο θέρετρο του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Κίσλιακ.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Στο ομοσπονδιακό δικαστήριο όπου παρουσιάστηκε την Παρασκευή, ο Φλιν είπε ότι η απόφασή του να συνεργαστεί με τον ειδικό εισαγγελέα ελήφθη επειδή ήταν «προς το συμφέρον της οικογένειάς του και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες.Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει πως "ήρθε σε επαφή με τους Ρώσους" μετά από "εντολή του Τραμπ".

Αντίδραση από τον Λευκό Οίκο

Η ομολογία ενοχής από τον Μάικλ Φλιν, στην κατηγορία ότι είπε ψέματα στο FBI εμπλέκει μονάχα τον ίδιο, ανέφερε με τη σειρά του ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωση.

«Τίποτα στην ομολογία ενοχής ή στο κατηγορητήριο δεν εμπλέκει κάποιο άλλο πρόσωπο παρά τον Φλιν» επισήμανε ο Τάι Κομπ, ένας δικηγόρος του Λευκού Οίκου.

«Οι ψευδείς καταθέσεις που αναφέρονται αντικατοπτρίζουν τις ψευδείς δηλώσεις προς τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου οι οποίες οδήγησαν στην παραίτησή του φέτος τον Φεβρουάριο» τόνισε ο Κομπ προσθέτοντας ότι η ομολογία ενοχής «ανοίγει τον δρόμο για την εξαγωγή άμεσων και λογικών συμπερασμάτων» από το Γραφείο του Ειδικού Συμβούλου που ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η ομολογία του Μάικλ Φλιν οδήγησε σε πτώση τη Wall Street

Το χρηματιστήριο της Γουολ Στριτ κατέγραψε, πτώση μετά την ομολογία ενοχής από τον πρώην σύμβουλο του Τραμπ.

Στις 18.46 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε πτώση 1,35%, ο Nasdaq 1,92% και ο S&P 500 1,51%.

Οι δείκτες άρχισαν να καταγράφουν πτώση μετά τις πρώτες διαρροές πληροφοριών σχετικά με την ομολογία του Μάικλ Φλιν.

Η πτώση διευρύνθηκε αφότου το τηλεοπτικό δίκτυο ABC ανήρτησε ένα tweet όπου αναφερόταν η εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ