ΚΟΣΜΟΣ

Πρόβες ηθοποιών για το θεατρικό «Τζιχάντ» προκάλεσαν πανικό στη Γαλλία

Πρόβες ηθοποιών για το θεατρικό «Τζιχάντ» προκάλεσαν πανικό στη Γαλλία
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Benoit Tessier

Πανικό έσπειρε -άνευ λόγου και αιτίας- μια βελγική θεατρική ομάδα, η οποία έκανε πρόβα μέσα σε τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Παρίσι στην πόλη Τρουά της Γαλλίας.

Το θεατρικό, που ονομάζεται Τζιχάντ, πραγματεύεται την ιστορία τριών νέων ανθρώπων που «ετοιμάζονται να πάνε στη Συρία» για να πολεμήσουν στο πλευρό των μαχητών και κατά των «άπιστων».

Οι ηθοποιοί έκαναν πρόβα τα λόγια τους όταν έγιναν αντιληπτοί από άλλους επιβάτες του τρένου που τρομοκρατήθηκαν και, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο θεατρικό, κάλεσαν την αστυνομία.

Οι αρχές εκκένωσαν άμεσα τον σταθμό του τρένου στο Τρουά και περίμεναν το τρένο να φτάσει στο σημείο. Οι ηθοποιοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από έλεγχο των ταυτοτήτων τους και αφού κατάφεραν να πείσουν τους αστυνομικούς ότι επρόκειτο για παρεξήγηση. Μαζί τους είχαν και ένα ψεύτικο καλάσνικοφ, που χρησιμοποιούσαν στην παράσταση.

Ο επιβάτης του τρένου που κάλεσε την αστυνομία είπε ότι άκουσε τις λέξεις «τζιχάντ», «Βέλγιο» και «βόμβα». Τους τέσσερις ηθοποιούς περίμεναν στον σταθμό 30 οπλισμένοι αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα.

«Τρομάξαμε λίγο…»

Ένας από τους ηθοποιούς, ο Τεό Ασκόλοβιτς, δήλωσε στην ιστοσελίδα mashable.fr ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του δεν είχαν καταλάβει ότι αναστάτωσαν τους επιβάτες του τρένου.

«Τρομάξαμε λίγο, νομίζαμε ότι υπήρχε τρομοκράτης στο σταθμό» είπε ο ίδιος, αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι μόλις κατέβηκε από το τρένο ένας αστυνομικός του φώναξε να μην κινηθεί.

Παρόλα αυτά, το… σόου συνεχίστηκε και οι ηθοποιοί κατάφεραν να γεμίσουν το θέατρο 500 θέσεων στην γειτονική πόλη La Chapelle-Saint-Luc.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας Μπενζαμάν Ντομπινί, που έφτασε μαζί με τους αστυνομικούς του στο σταθμό, δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 3 ότι παρότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό, θέλει να συγχαρεί την ετοιμότητα των επιβατών και να τους ευχαριστήσει που κατήγγειλαν το περιστατικό στις αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ