ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αρνείται κάθε σχέση συνεργατών του με Ρώσους αξιωματούχους

Ο Τραμπ αρνείται κάθε σχέση συνεργατών του με Ρώσους αξιωματούχους
REUTERS/Jim Lo Scalzo/Pool, Carlos Barria/File Photo

«Δεν υπήρξε απολύτως καμία συνέργεια» ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία και τη Ρωσία, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ως πρώτο σχόλιο για την ομολογία ενοχής του πρώτου συμβούλου εθνικής ασφαλείας του, Μάικλ Φλιν ότι είπε ψέματα στο FBI. 

«Όχι, δεν είμαι», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν είναι ανήσυχος, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του Φλιν.

«Αυτό που καταδείχθηκε είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνέργεια, καμία συνέργεια. Δεν υπήρξε απολύτως καμία συνέργεια» είπε από τους κήπους του Λευκού Οίκου, προτού υπογραμμίσει τη σημαντική νίκη που απέσπασαν οι Ρεπουμπλικανοί στη διάρκεια της νύχτας με την έγκριση από τη Γερουσία της φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Είμαστε κατά συνέπεια πολύ ευτυχισμένοι. Και ειλικρινά η χθεσινή νύχτα ήταν μια σημαντική νύχτα. θα δούμε τι θα συμβεί», συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα περάσει την ημέρα του.

Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι "θα συνεργαστεί πλήρως" με τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ που ερευνά την υπόθεση ενδεχόμενης εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Μάικλ Φλιν, εναντίον του οποίου απαγγέλθηκαν, χθες Παρασκευή, κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στο FBI, παραδέχτηκε την ενοχή του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο. Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Φλιν είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Αμερικανού προέδρου για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Φέρεται ότι μίλησε με ένα "υψηλόβαθμο στέλεχος" που βρισκόταν στο θέρετρο του Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Κίσλιακ. Βάσει του κατηγορητηρίου, ο Φλιν έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τραμπ να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Αναγνώρισε επίσης ότι οι πράξεις τις οποίες ομολόγησε ήταν λανθασμένες. Μάλιστα, φέρεται να δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει πως "ήρθε σε επαφή με τους Ρώσους" μετά από "εντολή του Τραμπ".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ